Европол: За 2015 г. каналджиите са спечелили 6 млрд. евро

OFFNews 23 февруари 2016 в 09:05 2546 0

мигранти
Европол предполага, че печалбите от мигранти ще се удвоят или утроят

Организираните престъпни групи, които се занимават с трафик на хора, са спечелили миналата година до 6 млрд. евро, най-вече от прекарването на мигранти в Европа, става ясно от доклад на Европол, съобщава „Ройтерс”.

Трафикът на хора и каналджийството са най-бързо растящият престъпен пазар в Европа.

По данните на Европол оборотът от 6 млрд. евро ще се удвои или утрои, ако мащабите на сегашната миграционна криза се запазят.

През 2015 г. Европол и полицията в отделните европейски и други страни са идентифицирали над 12 хил. заподозрени членове на банди, участващи в незаконното превеждане на мигранти.

Европол има информация за близо 40 000 души, заподозрени в участие в трафика на мигранти. Заподозрените са от над 100 страни, основно от България, Египет, Унгария, Ирак, Косово, Пакистан, Полша, Румъния, Сърбия, Сирия, Тунис и Турция. Те извършват широк спектър от престъпления, включително правене на фалшиви документи и подкупване на длъжностни лица.

Според Европол нямало много доказателства, че заподозрени в тероризъм лица използват масово мрежите за трафик на мигранти, за да стигнат в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови