Европейските часовници изостават заради проблеми с тока в Сърбия и Косово

OFFNews 07 март 2018 в 21:17 6400 2

Снимка pixabay

Милиони европейци, които закъсняват за работа или училище, вече имат добро оправдание: безпрецедентно понижение на честотата в европейската електрическа мрежа, заради което часовниците изостават, предаде Асошиейтед прес.

Базираната в Брюксел Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи (ENTSO-E) съобщи днес, че проблемът е започнал в средата на януари и е засегнал 25 страни - от Португалия до Полша и от Гърция до Германия.

Асоциацията съобщи, че отклонението от стандартната за Европа честота 50 херца е причинено от недостатъчно снабдяване с енергия в района на Косово и Сърбия заради политическия спор между двете страни.

Заради тези проблеми електрическите часовници изостават с около шест минути.

Европейската асоциация увери, че работи за техническо решение, което може да върне системата към нормална работа в рамките на няколко седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

10.03 2018 в 23:16

Късно живееш:)) Часовниците по 2 000 лева уж се сверяват постоянно от нещо. Има някви радиосинхронни мрежи, които два пъти в денонощието ли, колко там, пращат сигнал по радиото. Или пък от шума 50 Хц на мрежата. Което е уж едно от по-стабилните неща в живота ни.
Ама ето, че и то не било.

16193

1

SC

07.03 2018 в 22:53

Че кой ползва часовници, включени в мрежата? Буташ една батерия в китайско изделие за 2 лева и си гледаш часа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!