Европейски отзвук за насилието в Каталуния

OFFNews 01 октомври 2017 в 15:53 8372 2

Никола Стърджън

Лидерите на Шотландия и Белгия призоваха за назабавен край на насилието в Каталуния и да оставят местните да гласуват на референдума за независимост. По време на провеждането му днес имаше масови сблъсъци между цивилни и полиция.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън осъди избухналото насилие в деня на референдума и призова властта да остави местните да гласуват на мира, пише The Guardian.

"Все по-загрижена съм от снимките, идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подбни сцени", написа Стърджън в Туитър.

Белгийският министър председател Шарл Мишел призова за политически диалог в Испания.

"Насилието не може да бъде отговор. Ние осъждаме всичките му форми и потвърждаваме нашия призив за диалог", изказа се също в Туитър Мишел.

Миро Церар, министър-председателят на Словения, също осъди действията на испанските власти.

"Загрижен съм за ситуацията", написа в Туитър Церар, който се присъедини към призива на белгийският си колега за диалог между страните.

Групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европейския парламент подкрепиха гласуващите каталунци на референдума за независимост.

"Следим развитието в Каталуния с дълбока загриженост. Масивното полицейско насилие срещу мирните хора, опитващи се да гласуват, е голям грешка на министър-председателя на Испания Мариано Рахой. Независимо от резултата на днешния референдум и двете страни трябва да се върнат на масата за преговори. Това е политически проблем и трябва да бъде решен по политически начин", пишат съпредседателите на Зелените/ЕСА Ска Келер и Филип Ламбертс в свое изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови