Европа оставя Русия без салам, забрани износа на обвивките за колбаси

OFFNews 30 април 2022 в 20:47 10601 3

Снимка rbc.ru

Русия може да остане без салам, кренвирши и всякакви колбаси още това лято заради наложена от ЕС забрана за износ на изкуствени колагено-белтъчени обвивки, съобщи руският телевизионен канал РБК с позоваване на участници в производството и пазара.

Спирането на доставките е било анонсирано от ЕС още в началото на април. Забраната засяга изкуствените „черва“ за колбаси и влиза в сила от 10 юли. Европа е била основният доставчик на обвивките за руската колбасарска индустрия, а през 2021 година Евросъюзът е държал 73 процента от вноса им. По данни на Федералната митническа служба през 2021 година Русия е внесла 8 хиляди тона обвивки за 110 милиона долара, като от тях 5.9 тона за 82.7 милиона долара идват от Испания, Германия, Франция, Белгия и Полша.

Обвивката е необходим компонент за производството на колбаси, придава на продуктите форма и ги предпазва от влиянието на околната среда, обяснява на уебсайта си месокомбинатът в Норилск. Първоначално при производството на колбаси най-често са използвани естествени обвивки (от органи на домашни животни), но с увеличаването на търсенето на колбаси, производството на изкуствени обвивки от естествени материали (колаген или целулоза), както и синтетични такива (например от полиамид и полипропилен) започнаха да се развиват активно.

Заради санкциите, наложени от ЕС, месопреработвателните предприятия скоро ще се сблъскат с „липса на адекватен обем в средносрочен план“ на обвивки за различни видове колбаси, казва Александър Поляков, директор на полиграфическата компания Kyuko Tamp. Фирмата му се занимава с печат върху опаковки на стоки за хранително-вкусовата, медицинската, козметичната промишленост и битовата химия, а сред клиентите са Микояновският месокомбинат, месокомбинат Сочи, Бородин Мес Хаус, а сред бившите клиенти, според Поляков, е групата Черкизово, един от петте най-големи производители на колбаси и други месни продукти.

Вътрешното производство няма да може да отговори напълно на търсенето, а липсата на опаковъчни материали и компоненти за тяхното производство ще доведе до „значително намаляване на асортимента на хранителните продукти“, предупреждава Поляков.

Според действащите договори доставките са възможни до 10 юли, но чуждестранните производители на опаковки вече са получили директива да не приемат поръчки от Русия от 9 април. Тези руски компании, които са успели да поръчат суровина преди този момент, могат да имат запаси най-много за три месеца, затова се очаква колбасите да станат дефицит в Русия от началото на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

30.04 2022 в 23:29

За какво са им салами, като според тяхната пропаганда,"ще отидем в рая, а другите просто ще умрат!" По този повод, се получило изявление от рая, че искат да влязат в НАТО!

2910

2

ivenco

30.04 2022 в 21:43

Боже какъв смях. Не мога да спра 10 минути само като си представя, че даже и това нямат. А какво имат тяхната ма...? :)

-240

1

редовно четящ

30.04 2022 в 20:58

Още една добра новина! Сега ще има поток от словесна тролска ди@рия!