Еврокомисарите на Румъния и Унгария в конфликт на интереси, отлагат изслушването им

OFFNews 26 септември 2019 в 15:19 2496 0

Изслушването на кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария, което бе предвидено в ресорните комисии в Европейския парламент следващата седмица, се отлага. 

Това става след като днес правната комисия реши, че Рована Плумб, която трябваше да поеме ресор "Транспорт“, и Ласло Трочани, на който пък трябваше да бъде поверен "Съседство и разширяване", са в конфликт на интереси.

Унгарецът Ласло Трочани трябваше да бъде изслушан във вторник в комисията по външни работи, а румънката Рована Плумб - на следващия ден в транспортната комисия. Това обаче няма да се случи след днешното решение, с което също така се препоръчва на новия председател на Европейската комисия да вземе мерки, без конкретно да се посочва какви да бъдат те. 

Плумб трябваше да отговаря защо не е декларирала два изтеглени заема на стойност близо 1 млн. евро, а Трочани - за юридическа кантора, която е основал през 1991-ва г.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че продецурата засега е отменена, което обаче не означава, че кандидатите непременно ще бъдат заменени, съобщи БНР. Тя уточни, че решението какво ще става от тук нататък е изцяло в ръцете на Европарламента.

Изслушването на кандидатите за еврокомисари е предвидено между 30-и септември и 8-и октомври, а новата Европейска комисия трябва да бъде гласувана на пленарна сесия на парламента в Страсбург "ан блок“на 23 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови