Еврокомисар отстранен заради поискани 60 млн. евро подкуп

19 октомври 2012 в 19:37 1714 0

Джон Дали. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Джон Дали. Снимка: ЕПА / БГНЕС

 

Еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали е бил отстранен заради поискан чрез посредник подкуп в размер на 60 милиона евро.

Това стана ясно от изявление на  говорителят на шведския тютюнопроизводител Swedish Match Патрик Хилдингсон.

Срещу Дали се водеше разследване от ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, по жалба на  Swedish Match. Резултатите от него бяха връчени на 15 октомври на Европейската комисия. На 16-и от ЕК обявиха, че Дали е подал оставка. Самият той отрече и заяви, че е жертва на лобистка кампания, която цели да блокира по-строго регламентиране на тютюневите изделия.

Според Хилдингсон подкупът трябвало да издейства отпадане на забраната за продажба в ЕС на снус - влажно прахообразно тютюнево изделие, производно на шведското сухо енфие от началото на 19-и век, сред чиито производители е Swedish Match. В момента продажбата му е разрешена само в Швеция и Норвегия.

С компанията се свързал малтийският предприемач Силвио Замит, който изтъкнал контактите си с Дали и предложил да улесни прокарването на закон за тютюневите изделия.

"Мога да кажа, че 60 милиона евро е сумата, за която става дума и държа да подчертая, че за нас не е важен нейният размер", заяви Хилдингсон. Те трябвало да бъдат платени на две вноски - 10 милиона преди приемането на новия закон и 50 милиона след това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови