Quantcast

Евродепутат предложи Гърция да стане Елада

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2012 в 10:37 1677 2

Гърция може да стане Елада
Гърция може да стане Елада

Евродепутатът Георгиос Шацимаркакис предложи Гърция да си смени името, защото това се е превърнало в символ на унищожена политическа система, съобщи БТА.

"Като част от едно истински ново начало би трябвало гръцката конституция да се напише отново и страната да започне да се нарича Елада, защото ѝ трябва нов имидж", заяви гръцкият политик Шацимаркакис в интервю за Bild. Евродепутатът прогнозира, че заради обедняването на Гърция ѝ предстои "война за храна", като се има предвид, че само в Атина в момента има 30 000 бездомници, които и сега се надпреварват с нелегалните имигранти да събират остатъци на сметището. "Политическата система в Гърция е и ще бъде под знака на протекциите. Политиците ще продължат да осигуряват държавни служби или други привилегии, за да печелят гласове. Сегашната система трябва да се разпадне напълно и да се замени с нова", каза още Шацимаркакис. Евродепутатът подчерта, че няма шанс Гърция да се съгласи да бъде контролирана от специален европейски представител.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2012 в 21:21

Да се изкарат пеласгите траки, е малко като желанието на македонците да са потомци на Александър и коня му Буцефал. Не че е невъзможно да се приведат доказателства, но цялостния контекст някак си не се връзва. Хубаво - Омир ги е споменал в същия пасаж, в който изброява тракийските племена. Но как тогава се обяснява огромната пропаст между пеласгите и следващите индоевропейски племена? Откъде идва целият неиндоверопейски елемент в гръцкия език и митология? Не е ли по-логично да приемем просто, че са по-старо население и от гърците, и от траките. И доколкото не са ги избили микенците, са предали нещо от културата и езика си, най-вече на гърците, а по-мъничко на траките.

11.02 2012 в 20:49

Елада не е гръцко име. Това е името на областта (територията) в която са живяли тракийските Пеласки, където са създали великолепната си култура. За справки: Плиний, Страбон, Херодот и други. Гърците са превзели и погърчили не само много събития и факти от чужди истории в собствена полза, но и имена. Едно от тях е и Елада. Въпреки че от него са направили шлагер, не им принадлежи. Това ми напомня историята със Орфей или Дионис, и много други... Типично гръцки!