Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Евакуират хиляди заради опасност от изригване на вулкан във Филипините

OFFNews 02 юли 2021 в 12:14 1452 0

Снимка Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Властите във Филипините започнаха да евакуират хиляди хора в четвъртък, след като беше повишена степента на тревога за вулкан, изхвърлил еднокилометров стълб газ и пара.

Степента на опасност за вулкана Таал, на около 70 километра южно от централната част на Манила, беше повишен от ниво 2 до ниво 3 по 5-степенна скала, което според агенцията по сеизмология и вулканология означава „проникване на магма" в главния кратер, което "може да предизвика последващи изригвания."

Таал е един от най-малките активни вулкани в света. Въпреки че е с височина едва 311 метра, той може да бъде много опасен и при изригване през 1911 г. загиват над 1300 души.

През януари миналата година Таал изхвръли в небето стълб от пепел и пара на височина 15 километра, което принуди повече от 100 000 души да напуснат домовете си, много полети бяха отменени, а пепел се стелеше над Манила.

Властите предупредиха в четвъртък, че потенциалното изригване може да бъде по-опасно от миналогодишното.

Видео, публикувано на Фейсбук страницата на сеизмологичната агенция показа, че водата в кратера на вулкана ври. Магмата осъществява контакт с водата, която след това се превръща в газ и пари, известни като фреатомагматично изригване.

"Фреатомагматикът е по-опасен, защото вече има взаимодействие с магмата", обясни Мария Антония Борнас, шеф на отдела за мониторинг и прогнозиране на изригването в агенцията.

Градовете Агончило и Лорел, разположени на езерото около вулкана Таал, са били в опасност от изригване и вулканично цунами, съобщи сеизмологичната агенция.

Националното бюро за бедствия предупреди за земетресения, свързани с изригването.

Евакуацията на Агонсило започна късно следобед, а повече от 3500 семейства - близо 14 500 души - трябва да бъдат преведени в безопасни зони.
Изпратени са камиони, а центровете за евакуация се подготвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!