Евакуират близо 8000 души след смъртоносното свлачище в Папуа Нова Гвинея

Австралия и Нова Зеландия обещаха помощ в размер на милиони долари

OFFNews 28 май 2024 в 15:04 937 0

Снимка БТА/АП

В Папуа Нова Гвинея започна евакуацията на около 7900 души поради опасения от ново свлачище, заявиха днес властите, цитирани от Франс прес. Междувременно Австралия и Нова Зеландия обещаха помощ в размер на милиони долари.

Евакуацията бе предприета след гигантското свлачище, което в петък почти унищожи село в провинция Енга. Според службите за спешна помощ е възможно над 2000 души да са затрупани живи. Засега властите са успели да се доберат до телата само на петима души, отбелязва АФП.

Заради мащаба на инцидента, Австралия и Нова Зеландия обещаха милиони долари помощ за Папуа Нова Гвинея.

Вицепремиерът на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви, че новозеландското правителство ще отпусне около 1,5 милиона новозеландски долара (923 хиляди щатски долара), за да помогне на Папуа Нова Гвинея да се справи с последиците от свлачището.

"Свлачището в провинция Енга в Папуа Нова Гвинея е абсолютна трагедия. Мислите ни остават с тези, които са директно засегнати и с хората и правителството на Папуа Нова Гвинея", написа Питърс в социалната мрежа Х.

Австралийският вицепремиер Ричард Марлс заяви, че Австралия ще предостави като за начало 2,5 милиона австралийски долара (1,6 милиона американски долара) помощ на Папуа Нова Гвинея.

"Като близък съсед и приятел, ще правим всичко възможно, за да окажем помощ", написа той в Х.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх