Евакуираха недоносени бебета от главната болница в Газа

OFFNews 19 ноември 2023 в 14:12 885 1

болница Ал Шифа

Снимка БТА/АП

Сателитна снимка на болницата "Ал Шифа" и околностите в град Газа

Най-малко 30 недоносени бебета бяха евакуирани днес от главната болница в ивицата Газа и ще бъдат прехвърлени в лечебни заведения в Египет, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни власти. Медат Абас, говорител на министерството на здравеопазването в Газа, потвърди евакуацията в телефонен разговор.

Екип на Световната здравна организация (СЗО), който вчера посети болница "Аш Шифа", заяви по-рано днес, че 32 бебета са сред стотиците критично болни пациенти, блокирани в лечебното заведение, където израелските сили провеждат специални операции от миналата седмица.

Все още не е ясно от къде идва разминаването в цифрите. До този момент СЗО не е дала коментар във връзка със случая.

По-рано днес екипът на СЗО съобщи, че 291 пациенти са останали в болница "Аш Шифа", след като израелските войски са накарали останалите да се евакуират. Сред останалите в болницата са бебетата в критично състояние, пациенти с тежки инфектирани рани и други с гръбначни травми, които не могат да се движат.

Екипът успя да обиколи и разгледа случващото се в болница "Аш Шифа" в продължение на един час, след като вчера около 2500 разселени лица, подвижни пациенти и медицински персонал напуснаха обширния комплекс, съобщи Световната здравна организация (СЗО), която ръководеше мисията. СЗО заяви, че 25 души медицински персонал са останали заедно с пациентите.

"Пациентите и медицинския персонал, с които разговаряха, бяха ужасени за безопасността и здравето си и молеха за евакуация", заяви СЗО, описвайки "Аш Шифа" като зона на смъртта. Организацията отбеляза, че в близките дни още екипи ще се опитат да достигнат болницата, за да се опитат да евакуират пациентите в южната част на Газа, където лечебните заведения също са претоварени.

Израел отдавна твърди, че палестинското движение "Хамас" има голям команден пункт във и под болницата "Аш Шифа". Израелските власти представят лечебното заведение като ключова цел във войната си за прекратяване на управлението на бойците в Газа след широкомащабната им атака в Южен Израел преди шест седмици, която предизвика и началото на конфликта. "Хамас", както и персоналът в болницата отричат обвиненията, отбелязва АП.

Израелските войници, които от няколко дни се намират в лечебното заведение и претърсват територията му, твърдят, че са открили огнестрелни и други оръжия, и показаха входа на тунелна шахта. Асошиейтед прес не успя да провери чрез независим източник констатации на израелските военни.

Масовото напускане на болницата вчера бе представено от Израел като доброволно, но СЗО заяви, че военните са издали заповед за евакуация, а някои от напусналите определиха действията им като принудително изселване.

Днес Израел съобщи, че от началото на конфликта за загинали 59 нейни войници, а палестинските власти съобщиха за над 12 300 жертви на войната в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

foreigner66

19.11 2023 в 16:54

Сега е момента Израел да допусне независими експерти, но доколкото ги познавам няма да го направят. За тях пропагандата е празна дума и грешат, това ще им донесе големи главоболия за в бъдеще.
 
X

Да помогнем на украинските деца!