Ето защо Путин и Макрон преговарят в двата края на масата

OFFNews 11 февруари 2022 в 17:55 4925 0

Снимка GettyImages

Френският президент Еманюел Макрон е отказал молба на Кремъл да си направи тест за COVID-19 при пристигането си в Русия в понеделник за среща с колегата си Владимир Путин. Причината е Москва да не се сдобие с ДНК-то му, твърдят анонимни източници пред Ройтерс. 

В резултат на отказа му двамата държавни глави водят разговорите на дълга маса, седнали в двата й тесни края. 

Източниците са заявили пред Ройтерс, че Макрон е имал две възможности: да му бъде направен PCR тест от руски лекари или да спазва стриктни правила за дистанция. 

"Знаехме, че това означава без ръкостискане и тази дълга маса. Но не можехме да позволим те да се сдобият с ДНК-то на президента", коментира източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил отказа на Макрон да се тества. Той заяви, че Русия не е имала проблем, но това е наложило дистанцията от 6 метра от руския президент, за да не се излага здравето му на риск.

"Тук няма нищо политическо, няма връзка с разговорите по никакъв начин", категоричен бе Песков. 

Вторият източник, потвърдил отказа на Макрон, заяви, че той е направил френски PCR тест преди заминаването си за Русия и антигенен тест след пристигането си в Москва, който му е бил направен от личния му лекар.

"Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде пазен в "здравен балон", добавя той.

В четвъртък, 3 дни след срещата на Макрон и Путин, руският държавен глава се срещна с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев. Двамата са се ръкували и са седели близо един до друг, разделени само от малка масичка за кафе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!