Етиопските власти обявиха края на офанзивата в щата Тигре

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2020 в 20:59 1976 0

Етиопският премиер Абий Ахмед

Етиопският премиер Абий Ахмед обяви края на военното настъпление в щата Тигре, въпреки че наблюдатели допуснаха днес, че това може да не означава край на конфликта, предаде ДПА.

Вчера премиерът заяви, че въоръжените сили на страната са завзели столицата на Тигре - Мекеле - и централното правителство контролира изцяло града.

Какво следва обаче не е сигурно, каза Мурити Мутига от мозъчния тръст "Международна кризисна група". Макар "Народният фронт за освобождение на Тигре" да се изтегли от Мекеле и други градове, той все още има огнева мощ и военни познания да продължи да се бие с етиопските сили, допълни той.

Вчера федералните власти обявиха, че правителствените сили са превзели Мекеле и военната операция е приключила. Само часове по-късно лидерът на силите на Тигре заяви, че борбата срещу централното правителство продължава.

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди изрази надежда етиопските власти възможно най-скоро да дадат хуманитарен достъп до Тигре. "За момента това не е възможно, но се надявам да стане в близките дни", каза Гранди, цитиран от Ройтерс, на онлайн пресконференция от суданската столица Хартум.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи днес, че болниците в Мекеле вече почти не разполагат с медицински материали, за да се грижат за ранените. Разпределителна болница в града вече няма чували за телата на мъртвите и привършва запасите си от ръкавици, посочи в изявление МКЧК. Според организацията обстановката в града с 500 000 жители днес е спокойна.

Тигре е разположена в най-северната част на Етиопия. Това е един от десетте полуавтономни щати, които образуват етиопската федерация, съставена на етническа основа. Тя граничи на запад със Судан и на север с Еритрея и е обитавана предимно от тигрейци, които съставляват 6 процента от цялото население на страната.

Предисторията на конфликта

От 1975 г. тигрейският бунт на Фронта за освобождение на народите в Тигре (ФОНТ) води борба срещу военно-марксисткия режим на диктатора Менгисту Хайле Мариам, който е свален през 1991 г.

След това ФОНТ доминира в коалицията, която управлява Етиопия, докато Абий Ахмед, който произхожда от най-големия етнос в страната, оромо, става премиер през 2018 г.

Тигрейците имат водещо място в етиопската армия и са били на първа линия във водената между 1998 и 2000 г. война срещу съседна Еритрея, избухнала заради териториални спорове.

Краят на този конфликт е обявен официално през 2018 г. по инициатива на Абий Ахмед, за което той получава Нобеловата награда за мир.

От идването на власт на Абий, тигрейските лидери се оплакват, че са отстранени постепенно чрез процеси за корупция или промени в службите за сигурност.

През 2019 г. ФОНТ на практика премина в опозиция, като отказа сливането на управляващата коалиция в една-единствена Партия на благоденствието, както искаше Абий.

През септември Тигре организира свои избори, предизвиквайки управляващите, които бяха отложили всички гласувания заради Ковид-19.

На 4 ноември Абий обвини ФОНТ, че е преминал "червената линия", като е нападнал две бази на федералната армия в Тигре, давайки повод за ответен военен удар.

ФОНТ на свой ред обвини премиера, че е измислил тази история, за да оправдае военната си намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови