Естония ще помага на Киев за мобилизиране на украински мъже, пребиваващи в чужбина

OFFNews 23 декември 2023 в 14:32 3000 1

Снимка БТА/АП

Украински войници се обучават в обслужване на бойната техника.

Естония е готова да помогне на Украйна в мобилизирането на нейните граждани, ако двете страни подпишат съответното споразумение, предаде Укринформ, цитирайки министъра на вътрешните работи Лаури Лаанеметс.

В Естония пребивават около 7500 украински граждани в наборна възраст, но много от тях са освободени от мобилизация. Например военната повинност не се отнася за гражданите, които живеят постоянно в чужбина, но засяга тези, които са пристигнали в Естония след 24 февруари 2022 г. и в момента са временно пребиваващи в страната.

Лаанеметс отбеляза, че според международното право Украйна не може да мобилизира украинци, живеещи в Естония, тъй като за целта е необходимо споразумение между държавите.

Министърът посочва, че възнамерява официално да уведоми украинските власти, че ако те възнамеряват да мобилизират украински граждани, живеещи в Естония, последната е готова да сключи съответното споразумение с Украйна.

"Естония няма да стои настрана. С удоволствие ще сключим такова споразумение и ще помогнем на Украйна. Имаме представа къде живеят тези хора в Естония. Готови сме да помогнем за прехвърлянето на тези лица от Естония в Украйна, ако се наложи", добави министърът.

Укринформ припомня, че Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, смята, че Украйна трябва да набира повече войници, но това не означава, че допълнителната мобилизация на 450 000-500 000 граждани трябва да се осъществи в рамките на месец-два.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

5

Комита

23.12 2023 в 21:57

Поздрави на дежурния редактор, който ми спести усилията да отговарям на дежурния путинов трол № 137 ; весели празници и Слава Україні!

 
X

Да помогнем на украинските деца!