Ескалация: Хамас обяви, че стреля по Тел Авив и няма да преговаря за заложниците

OFFNews 03 декември 2023 в 00:23 6779 0

Войници

Снимка Архив - jpost.com

Кадри от войната в Близкия изток

Военното крило на "Хамас" съобщи тази вечер, че е атакувало Тел Авив с множество ракети.

За атаката съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Бригадите "Изедин ал Касам". Израелски медии потвърждават информацията, като според "Таймс ъв Израел" има един леко ранен мъж.

От военното крило на ислямистката групировка, която на 7 октомври нападна изненадващо Израел, отбелязват, че нападението им е отговор на продължаващите военни операции на израелската армия в ивицата Газа, съобщава БТА.

"Хамас" заяви, че ще продължи преговорите за освобождаване на нови заложници едва след края на войната в Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Един от лидерите на "Хамас", Салех ал Арури, днес заяви, че сред останалите заложници има само мъже, които са служили в армията, и войници. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че сред заложниците, държани от "Хамас", все още има 15 жени и две деца.

Миналата седмица, с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, Израел и "Хамас" за първи път се споразумяха за прекратяване на огъня, което беше удължено за кратко два пъти, припомня ДПА. През това време "Хамас" освободи 105 заложници, а Израел пусна в замяна на свобода 240 палестински затворници.

През уикенда израелската армия уведоми шест израелски семейства на заложници, че техните роднини вече не са живи.

Междувременно по информация в медиите десетки хиляди демонстранти се събраха в израелския крайбрежен мегаполис Тел Авив тази вечер и поискаха незабавното освобождаване на всички заложници в ивицата Газа. Израел предполага, че в анклава все още се намират общо 137 заложници.

Днес армията на Израел обяви, че е поразила над 400 цели в населения с палестинци анклав след възобновяването на бойните действия. Едноседмичното примирие между Израел и "Хамас" приключи в петък сутринта.

Въоръженото крило на палестинската военна групировка "Хамас" обяви малко по-рано днес, че е нападнало група израелски пехотинци, разположени северозападно от град Газа в района на Ал Тауам, "в резултат на което има загинали и ранени", предаде още Ройтерс.

Междувременно палестинското министерство на висшето образование заяви, че при израелски въздушен удар в град Ал Фалуджа на 30 километра североизточно от град Газа са били убити известният палестински учен Суфян Таех и неговото семейство. Таех е ръководителят на Ислямския университет в Газа и водещ изследовател в областта на физиката и приложната математика, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика