Ескалация: Хамас изстреля десетки ракети по Израел, армията обяви бойна готовност

Александра Маркарян 07 октомври 2023 в 11:05 3831 4

Израел

Снимка БТА/АП

Въздушните удари.

Хамас изстреля десетки ракети от Ивицата Газа по Израел тази сутрин, на Шабат. Двама души са ранени. В цялата страна прозвуча воят на сирените за въздушна тревога. В отговор Израелските въоръжени сили обявиха състояние на бойна готовност, съобщи Министерството на външните работи на Израел, цитирано от посолството в София.

"През последния час терористичната организация Хамас започна масирано изстрелване на ракети от Ивицата Газа по Израел и терористите проникнаха на израелска територия на редица различни места", информира министерството и инструктира гражданите какво да правят.

Цивилните в южните и централните части на страната трябва да останат в близост до убежище, а гражданите около Ивицата Газа са в убежища. 

В момента началникът на Генералния щаб утвърждава планове за действие на израелската армия. 

"Терористичната организация Хамас е суверенът в Ивицата Газа и е отговорна за тази атака. От израелската армия заявяват, че тя ще понесе последствията и отговорността за тези събития", уверява министерството.

Засилват се изгледите за нова вълна от тежки сражения, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявления на израелските спасителни служби.

Според службите за спешна помощ звукът на изстрелваните ракети се е чувал от Ивицата Газа, а воят на сирените за въздушна тревога е достигнал чак до Тел Авив, разположен на около 70 км на север. Ранният сутрешен обстрел е продължил повече от 30 минути.

По данни на израелските спасителни служби 70-годишна жена е била тежко ранена, когато ракета ударила сграда в южната част на Израел. На друго място 20-годишен мъж е бил ранен от шрапнел.

Изстрелването на ракетите идва след седмици на повишено напрежение по нестабилната граница на Израел с палестинския анклав Ивицата Газа и с тежки сражения на окупирания Западен бряг, напомня БТА.

Междувременно Nexta съобщи, че израелската армия е обявила началото на операция "Железен меч".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

4

Mladen Nikoloff

07.10 2023 в 13:29

Израел е лъч светлина в регион на тотален мрак. Държава на няма и 80 години, демокрация, просперираща и процъфтяваща заобиколена от фанатизирани орди и племена.

Ивицата Газа и Палестина като цяло не заслужават да имат съсед като Израел, а съсед като Русия. Дано Натаняху и от Палестина остане същото, което остана и от Бахмут, а именно нищо. Ама няма цивилни, няма жени, няма деца. Тези деца, които ги пазиха от бомбите през 2005 сега те мятат ракети и убиват израелци.

1000

3

Elling

07.10 2023 в 12:17

Обратното броене за Хамас току-що започна...

-1650

2

ob1

07.10 2023 в 11:40

Тия ще си го отнесат подобаващо, а след това вероятно пак ще има тайнствени експлозии в ирански фабрики :)

900

1

Rex

07.10 2023 в 11:23

Пак ще им нашокат канчетата на тарамбуките. Явно им харесва да настъпват една и съща мотика на всеки 2-3 години.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика