ЕС заплаши Турция със санкции

OFFNews 03 октомври 2020 в 13:31 2684 0

Европейският съюз заяви, че може да наложи санкции на Турция заради "провокации и натиск" към Гърция относно енергийните ресурси и морските граници.

"Искаме положителни и конструктивни отношения с Турция и това би било в интерес на Анкара", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща на лидерите на ЕС. Очакваме Турция отсега да се въздържа от едностранни действия, каза още фон дер Лайен.

Напрежението се повиши по-рано тази година, когато Турция изпрати кораб в спорен район за търсене на потенциално богати находища на нефт и газ.

"Но това ще работи само, ако провокациите и натискът спрат", добави тя. "Следователно очакваме Турция отсега да се въздържа от едностранни действия. В случай на подобни подновени действия от Анкара, ЕС ще използва всички налични инструменти и възможности. Имаме куп инструменти, които можем да приложим незабавно", каза тя.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц призова за налагане на санкции срещу страната. Той заяви, че неотдавнашните усилия за търсене на газ в Източното Средиземноморие са явно нарушение на международното право.

Междувременно по време на реч в турския парламент президентът Реджеп Ердоган определи операциите на страната си в Източното Средиземноморие като най-важната "морска борба през последните няколко века". По думите му ЕС е "неефективна, без хоризонт и плитка" структура, която се е превърнала в "роб на надменността" на Гърция и Кипър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!