ЕС вдига част от санкциите срещу избягалия бивш украински президент Виктор Янукович

OFFNews 14 септември 2022 в 11:05 2238 0

Янукович

Снимка УНИАН

Виктор Янукович

Съветът на Европейския съюз отмени санкциите срещу избягалия бивш украински президент Виктор Янукович, бившия главен прокурор Виктор Пшонка и техните синове - Олександър и Артьом. Ограниченията бяха наложени заради присвояване на средства от държавния бюджет.

Това се посочва в решение на Съвета на ЕС, цитирано от УНИАН.

"На 5 март 2014 г. Съветът на ЕС прие решение № 208/2014. Въз основа на прегледа на Съвета на ЕС четирите лица, спрямо които ограничителните мерки изтекоха на 6 септември 2022 г., и информацията за техните права на защита и правото на ефективна съдебна защита следва да бъдат заличени от приложение I към Регламент № 208/2014", се казва в документа.

През нощта на 22 февруари 2014 г. Виктор Янукович избяга от Киев по време на Революцията на достойнството и спря да общува. Същия ден Върховната рада прие резолюция за отстраняване на Янукович от президентския пост и за насрочване на предсрочни избори за държавен глава.

През януари 2019 г. Оболонският районен съд в Киев осъди Янукович на 13 г. затвор за държавна измяна и подпомагане на войната на Русия срещу Украйна.

През август Съветът на ЕС наложи нови санкции на Янукович и сина му Олександър именно заради руската агресия срещу Украйна.

"Днес Съветът реши да наложи ограничителни мерки срещу още две лица в отговор на продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна. Съветът добави бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович и сина му Олександър Викторович Янукович към списъка на лицата, образуванията и органите, подлежащи на ограничителни мерки, посочен в приложението към Решение 2014/145/ОВППС, поради ролята им в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и стабилността и сигурността на държавата", се казваше в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови