ЕС удължава санкциите срещу Русия до 31 януари догодина. Москва отвърна с контрасанкции до края на 2025 г.

OFFNews 20 юли 2023 в 14:59 1684 2

съюз

Снимка Архив

ЕС срещу Путин - пореден рунд.

Съветът на Европейския съюз ще удължи до 31 януари догодина ограничителните мерки, насочени към конкретни области на икономиката на Руската федерация заради военната агресия срещу Украйна, съобщи БТА.

Санкциите, въведени от 2014 г., бяха значително разширени след февруари 2022 г., се отбелязва в съобщението на Съвета на ЕС. Те включват ограничения при търговията, финансите, технологиите и изделията с двойна употреба, промишлеността, превозите и луксозните стоки, в това число забрана за внос или превоз по море на суров нефт и някои нефтени изделия от Русия в ЕС, изключване от системата SWIFT на няколко руски банки и преустановяване на дейностите по излъчване и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл "дезинформационни медии".

В допълнение към икономическите санкции срещу Руската федерация ЕС въведе различни мерки, включително върху икономическите отношения с незаконно присвоените Крим и Севастопол, както и с украинските области Донецк и Луганск, запор на имущество и забрани за пътуване, както и дипломатически мерки.

В отговор руският президент Владимир Путин удължи до края на 2025 г. действието на руските "контрасанкции", които въведе през март 2022 г. Става дума за ограничения във външната търговия, особено за износа и вноса на суровини и някои продукти. В списъка влизат земеделска техника, медицинско оборудване, транспортни средства, техническо и телекомуникационно оборудване.

Правителството трябва да опише кое за кого действа, като се позовава на списъка с "неприятелски държави", сред които е и България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

20.07 2023 в 15:13

Край!!! Как ще изкараме до 2026 без ряпа?!?
Предлагам да пратим късопишкин да иде на място да измоли... и да се надяваме да го мобилизират :)

723

1

user4eto

20.07 2023 в 15:02

Пука ни, че ни дреме за рашистките санкции.
Рашистите да му мислят, защото дълго време ще страдат.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика