Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС ще си взаимодейства с талибаните при строги условия

OFFNews 03 септември 2021 в 20:26 1602 1

Снимка Getty Images

Жозеп Борел

Европейският съюз ще си взаимодейства с талибаните при строги условия, без това да означава, че блокът признава новото афганистанско управление, каза днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"За да подкрепим афганистанското население, ние ще трябва да си взаимодействаме с новото управление в Афганистан, което не означава признаване. Това е оперативно сътрудничество," заяви Борел.

Той допълни, че в зависимост от поведението на бъдещото афганистанско правителство, взаимодействието може да се засили. Условията за това включват недопускането Афганистан да се превърне в "база за износ на тероризъм в други страни", както и зачитането на човешките права, върховенството на закона и свободата на медиите.

Афганистан също така ще трябва да формира представително преходно правителство, да позволи свободен достъп до хуманитарната помощ и да разреши на чуждите граждани и на афганистанците в риск да напуснат страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

04.09 2021 в 08:54

ЕС не е монолитна структура, това определа всичките му слабости. Условно е промишлен и финансов гигант с 500млн население, фактически е рехава икономическа структура, в която големите страни дърпат чергата към себе си. От друга страна е дипломатически и военен пигмей, с който никой не се съобразява, и постоянно предизвиква смях и демонстрира нелепост и неадекватност дори при прости ситуации. Вътрешно е разяждан от десетки противоречия, неолибералното малцинство с нечувана дързост и агресия атакува и разгражда всякакъв вид държавни и социални традиции, пробутва като норма социални и икономически извращения. На който не му е ясно за какво пиша, само погледнете физиономията на Жозеп, същата бездарна и нефелна мишка като Рампуй, Могерини...
 
X

Подкастът на OFFNews