ЕС ще помогне на Украйна с печалбите от замразени руски активи

OFFNews 27 октомври 2023 в 18:45 612 0

Знамена на държавите-членки на ЕС

Снимка Pinterest

Европейски съюз

Плановете да се използват милиарди печалби в евро, генерирани от замразени руски активи в Европа, в помощ на Украйна са одобрени от лидерите на ЕС. Очаква се Европейската комисия да представи правните предложения в началото на декември, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Откакто Москва започна пълномащабното си военно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., западните санкции доведоха до блокиране на 300 милиарда долара, принадлежащи на Централната банка на Русия. Според белгийското правителство най-голям дял, или около 180 милиарда евро, се държат от Euroclear - най-големият депозитар на ценни книжа в света, който е със седалище в Брюксел.

"Съгласихме се от политическа гледна точка, че в крайна сметка Русия трябва да плати за дългосрочното възстановяване на Украйна. В момента работим върху първоначално предложение да се съсредоточим върху така наречените извънредни печалби. Тези извънредни печалби вече са доста значителни. Идеята е да ги обединим и канализираме чрез бюджета на ЕС към Украйна", заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на върха на лидерите на ЕС.

План по този въпрос ще бъде представен от Комисията в началото на декември. Той ще улесни прехвърлянето на постъпленията от руските замразени активи в Киев, посочват двама високопоставени служители, участващи в подготовката му.

"Тези заключения са зелена светлина за нас за ускоряване на работата с оглед представяне на предложения", предава един от източниците, имайки предвид съвместно изявление на лидерите на ЕС.

Euroclear заяви, че само през първите девет месеца на тази година, е спечелила 3 млрд. евро от замразените руски активи,  в сравнение с 347 млн. евро през същия период на 2022 г., като това сериозно увеличение е в резултат на нарастващите лихвени проценти.

Служители на ЕС търсят начини да насочат тези приходи към Украйна, но Европейската централна банка предупреди за потенциални рискове за еврото при достъпа до тези печалби. Тя предупреждава, че това може да накара други централни банки да се откажат от своите деноминирани в евро активи и това да отслаби общата валута.

Германия и още няколко държави бяха скептични относно плановете поради правни опасения относно собствеността върху средствата. Тези опасения бяха смекчени по-рано този месец, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън застана зад идеята за отнемане на извънредни печалби. Групата Г-7 също одобри плановете.

Естония посочи, че е важно Русия да плати за щетите, които нанася в Украйна. 

Очаква се през декември предложенията на ЕК да изяснят правните задължения относно неочакваните печалби в депозитарите на ценни книжа като Euroclear и да наложат те да бъдат заделени. Едва на по-късен етап, се очаква през следващата година да бъде внесено законодателство за действително изземване и преразпределяне на средствата към Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови