ЕС се съгласи да наложи санкции на до 20 представители на беларуските власти

OFFNews 28 август 2020 в 11:52 1611 0

Снимка БТА/AP

Европейският съюз се съгласи да наложи санкции на до 20 висши представители на беларуските власти, отговорни за изборни измами и репресии срещу протестиращи, предаде AP.

Това решение взеха външните министри на блока по време на конференцията им в Берлин. 

Александър Лукашенко също може да бъде поставен в т. нар. "черен списък". 

"Имаме общо споразумение за това как да бъде структуриран списъкът и кой да бъде, в по-голяма или по-малка степен, включен в него", заяви чешкият външен министър Томаш Петричек на срещата с колегите си от ЕС. Той добави, че Лукашенко ще попадне в списъка, но "въпросът е дали на първия етап или на по-късен етап, ако няма напредък".

Литовският външен министър Линас Линкевичиус заяви, че Лукашенко трябва да бъде включен в списъка сега, но призна, че "по стратегически причини", това може да не се случи веднага. 

Техническите характеристики за изготвяне на списъка няма да бъдат обявени поне още една седмица.

Протестите в Беларус започнаха на 9 август, след като Александър Лукашенко беше избран за президент. Лидерът управлява страната вече 26 години, което предизвика съмнения в истинността на изборните резултати. 

В първите 4 дни на протестите властитите в Беларус задържаха близо 7000 души, а хиляди станаха жертва на полицейско насилие. Най-малко трима протестиращи са загинали след сблъсъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!