ЕС се изплаши за демокрацията в Унгария

11 март 2013 в 20:25 3179 5

Виктор Орбан СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

ЕС е сериозно загрижен за демокрацията в Унгария след последните промени в Конституцията, инициирани от управляващата партия на премиера Виктор Орбан.

Решението на унгарския парламент да одобри спорните конституционни промени поражда опасения относно върховенството на закона и европейските демократични стандарти в страната, предупредиха Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европа (СЕ) в общо комюнике.

Част от будещите тревога промени са орязаните правомощия на конституционния съд, койтоп няма право да анулира закони, приети с над две-трети от гласовете на народните представители. Президентът не може да налага вето, освен ако няма възражения на процедурни основания. Новата конституция позволява партийните предавания по държавните медии. Студентите, получавали държавна помощ, се задължават да остават в Унгария след завършването си за определен срок.

Заради възгледите си, през последните години премиерът на Унгария Виктор Орбан е наричан от опонентите си "виктатор".

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отбелязаха, че премиерът Виктор Орбан преди дни ги уверил в "пълния ангажимент на унгарските правителство и парламент към европейските норми и ценности".

 "В този смисъл те очакват от унгарските власти да се ангажират в двустранни разговори с европейските институции, с цел да се обърне внимание на тревогите като, например, съвместимостта на тези поправки с европейските принципи и закони", гласи комюникето.

"Нашата работа е да гарантираме, че европейските закони, подписани от членките на ЕС, се спазват напълно", посочи говорителка на Комисията. По тази причина "няма да се колебаем да използваме всички налични инструменти, за да уверим, че членките изпълняват поетите ангажименти", добави тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови