ЕС разработва нови мерки за запазване на сътрудничеството с Иран

OFFNews 23 септември 2018 в 20:25 1326 0

Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че ЕС интензивно разработва нови мерки за запазване на сътрудничество с Иран в банковия сектор и търговията.

Освен че действа блокиращият регламент на Евросъюза, ние работим интензивно в тясна координация със страните членки и други партньори по съставянето на конкретни мерки, чиято цел е да бъде запазено сътрудничеството с Иран в ключови сектори на икономиката и най-вече в банковия сектор, търговията, инвестициите, петролния и транспортния сектор, каза говорителят на Могерини в интервю за ТАСС в навечерието на нейното участие в сесията на Общото събрание на ООН.

Той напомни, че от 7 август действа блокиращ регламент, който обявява за недействителни на територията на САЩ санкциите на САЩ срещу Техеран.

Говорителят каза още, че ЕС ще помогне за възстановяването на Сирия само ако там има политически преход.

"ЕС е готов да окаже подкрепа за възстановяването на Сирия само когато страната твърдо застане на път към всеобхватен, представителен и истински политически преход въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и Женевското комюнике", каза говорителят.

Той заяви, че на 26 септември ЕС ще проведе в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН среща за Сирия в контекста на предложенията на брюкселската конференция "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона".

Европейският съюз е готов и занапред да подкрепя Лондон по делото Скрипал, допълни говорителят на Могерини.

Ще останем с Великобритания в стремежа й да има правосъдие по това дело и все така сме готови да окажем подкрепа, потвърди той. Представителят на дипломат номер едно на ЕС не отговори на въпроса на ТАСС дали Евросъюзът ще подкрепи призивите на британския премиер Тереза Мей за затягане на санкциите срещу Русия след нови обвинения по делото Скрипал. "Що се отнася до санкциите на ЕС, то всяко решение за налагането им е от компетенцията на Съвета на ЕС, който трябва да взема решения по такива въпроси единодушно, посочи говорителят на Могерини.

От самото начало следим делото на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и изводите, направени от Европейския съвет през март, са много ясни, допълни той.

Евросъюзът е убеден, че използването на химическо оръжие, включително и на токсични химически вещества, е абсолютно неприемливо и е заплаха за сигурността на всички, заключи говорителят, чието име не се споменава в информациите на ТАСС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София