ЕС размаха пръст на Мъск: В социалната платформа Х върлува дезинформация за Хамас и Израел

Според изследване на ЕК милиардерът играе и централна роля в разпространението на руска пропаганда за войната в Украйна

OFFNews 11 октомври 2023 в 13:53 2210 0

Илон Мъск

Снимка Getty Images

Илон Мъск

Европейският съюз предупреди Илон Мъск, че неговата социална платформа X се използва за разпространение на "дезинформация" след нападението на Хамас срещу Израел, съобщи Би Би Си.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи, че въпреки предупрежденията от европейските органи "съдържание с насилие и терористични прояви", свързано с военния конфликт в Израел, не е било свалено от социалната мрежа Х, доскоро позната като Twitter.

На свой ред Илон Мъск твърди, че компанията му е предприела действия, включително чрез премахване на новосъздадени акаунти, свързани с Хамас. Мъск иска от ЕС отново да му посочи предполагаемите нарушения.

В писмото си до Мъск Тиери Бретон не е дал подробности за дезинформацията в социалната мрежа, която визира. В него той обаче пише, че случаите на "фалшиви изображения и манипулирани факти" са широко разпространени в платформата на Мъск.

Бретон приканва милиардера да гарантира, че системите му за сигурност са ефективни, както и да докладва на ЕК какви мерки е предприел.

В началото на септември от администрацията на ЕС публикуваха проучване, според което Илон Мъск играе централна роля в разпространението на руска пропаганда за войната в Украйна. Според изследването, благодарение на социалната мрежа Х, подобни публикации вече достигат до много повече хора, отколкото в началото на войната през 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки