ЕС прие новите санкции срещу решима на Лукашенко

OFFNews 02 декември 2021 в 20:56 2129 1

Снимка Архив

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск. Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач "Белавиа", хотели и туристически агенции.

Наложените днес санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници. В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.
Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС. Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

В съвместно изявление ЕС, САЩ, Канада и Великобритания посочват, че днес предприемат съгласувани санкции заради продължаващите нарушения на правата на човека и основните свободи в Беларус, както и за неспазване на международните правила от страна на Минск. Подкрепяме демократичните стремежи на гражданите на Беларус и сме заедно срещу режима и неговите поддръжници, които се опитват да заглушат независимото гражданско общество, медиите и хората, които казват истината за обстановката в страната, се посочва в изявлението.

Отново се отправя призив Лукашенко да освободи безусловно и незабавно близо 900 политически затворници, както и да следва препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В изявлението е изразено очакване властта да поведе искрен диалог с опозицията и гражданите, за да се състоят нови избори за президент под международно наблюдение. 

Властта в Беларус определи новите санкции на ЕС и неговите съюзници срещу страната, като абсурдни и заплаши, че ще вземе ответни и асиметрични адекватни мерки. Според беларуското министерство на външните работи по този начин продължава демонизирането на беларуската държава и целта на западните страни е да бъде задушена беларуската икономика, а Беларус да бъде унищожена в качеството й на суверенна държава.

Не за първи път Беларус се изправя пред такива предизвикателства от страна на Запада, заяви беларуското външно министерство, което твърди, че както и преди беларуската държава ще излезе от това по-силна и ще премине този етап с достойнство, като осигури добро ниво на живот на народа си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

03.12 2021 в 04:21

ФАЩ, нагломасонските лайкучки и брюкселския гей парад отново накривиха шланговете на Путин и Лукашенко. Докато вече години чакаме санкции против Израел и Саудитите, извършващи безнаказано безумни хуманитарни престъпления. Абсолютно е сигурно, че Баларус ще признае официално Крим за руски, а Украйна ще изяде шамарите заради провокациите в Донбас и Черно море.