ЕС предупреди за манипулации с информацията за кризата с Украйна

OFFNews 20 февруари 2022 в 16:08 3706 8

Снимка Elyxandro Cegarra/EC - Audiovisual Service

Жозеп Борел

Европейският съюз изрази тревога по повод все по-интензивните опити за манипулиране на информация, чиято цел е да послужат за скалъпени отначало докрай претексти, които да оправдаят военна ескалация в Украйна, предаде Франс прес.

„Европейският съюз е крайно разтревожен, че събития, поставени на сцената, може да послужат като претекст за възможна военна ескалация“, заяви в комюнике шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

ЕС "забелязва как стават по-интензивни усилията за манипулиране на информация в подкрепа на подобни цели", добави той.

Предупреждението се отправя, след като руски държавни медии публикуваха непроверими статии за насилие в Източна Украйна – регион, част от който контролират проруски бунтовници.

Руските медии обвиняват Киев, че подготвя атака срещу сепаратистите в Донецка и Луганска област.

„ЕС не вижда никакво основание за твърденията, идващи от зоните на Донецк и Луганск, неконтролирани от правителството, за възможна украинска атака“, допълни Борел.

Той подчерта, че ЕС изцяло отхвърля изявленията за "настъпление" на Киев срещу Донбас, окупиран от Русия, като осъжда употребата на тежки оръжия и обстрелите на жилищни райони, които очевидно са нарушения не само на Минските споразумения, но и на международното хуманитарно право, отбелязва украинската агенция УНИАН. Тя извежда информацията си под заглавие "Борел: ЕС не вярва на изявленията на т. нар. Луганска и Донецка народна република за "настъпление" на Украйна в Донбас".

Първият дипломат на ЕС защити "ключовата роля" на наблюдателите, разположени в Украйна от ОССЕ с цел да следят развитието на терена, и "приветства въздържаното поведение на Украйна пред лицето на продължаващите провокации и усилия за дестабилизация", добавят агенциите.

Европейският съюз осъди масирания обстрел на Донбас от страна на проруските въоръжени бойци и призова Русия към деескалация на ситуацията около Украйна чрез изтегляне на войските й от границите, се казва в комюникето. Борел предупреди за пореден път, че всяка по-нататъшна военна агресия на Русия срещу Украйна ще има мащабни последици, посочва УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

9

Bace7

21.02 2022 в 06:34

Колко е жалък Европейският съюз в лицето на Жозеп...който излъчва на талази старческа немощ, безсилие и кисели брътвежи. Помним манипулациите на англичаните в Сирия, за "хлорните атаки" на Асад, за "преследване на умерени бунтовници" и всякакви подобни повръщни, за които после се доказа, че са фейк...но американци и французи стреляха с крилати ракети, а тия като Жозеп радостно крещяха "да живее демокрацията"...Омерзително!

23293

8

Стефан

20.02 2022 в 21:53

Да. Но не можех да напиша нищо, като не знам немски. Автоматичният превод е противен. Но стига, колкото да се види, че в немските форуми народът е на страната на Путин, и против нато. Усредненото настроение е "за какво са ми негри и атомни бомби, вместо неограничена работа и търговия, и екскурзии където с мене се държат дружелюбно".