ЕС потвърди подкрепата си за Киев, Захарова от Москва: Ще видите, вие! (обзор)

OFFNews 04 февруари 2023 в 20:12 8853 16

Снимка

Европейският съюз засвидетелства силна подкрепа на Украйна на срещата на високо равнище в Киев, състояла се вчера, но не предложи „строг график“ за присъединяването на страната към общността. В същото време от Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова се закани чрезе ТАСС, че всички участници в проведената в петък в Киев среща на върха ЕС-Украйна ще бъдат силно разочаровани, тъй като целите на специалната военна операция на Руската федерация ще бъдат постигнати. 

"Западните усилия са напразни. Както неведнъж е заявявало руското ръководство, целите и задачите на специалната военна операция в Украйна на Въоръжените сили на Русия ще бъдат достигнати в пълна степен", се казва в текста. Захарова освен това определя като проява на лицемерие призивите на ЕС за постигане на на мир, като едновременно с това съюзът заявява готовност да инвестира безкрайно дълго в продължаването на военните действия в Украйна.

Срещата ЕС - Украйна беше първата на украинска земя, откакто на 24 февруари 2022 г. започна руската инвазия. Форумът беше съсредоточен върху подобряване на достъпа на украински продукти до пазара на ЕС, подпомагане на Украйна да посреща енергийните си нужди след дълъг период на руски въздушни удари, налагане на нови санкции на Москва и подвеждане под съдебна отговорност на руски лидери за започнатата от тях война, обобщава Ройтерс.

Но на срещата в силно укрепения президентски комплекс в Киев, която не премина без сигнали за въздушна тревога, не бяха дадени обещания за "присъединяване към ЕС по бърза писта".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се надяваше, че ЕС ще предложи на страната му прием по ускорена процедура, след като през юни 2022 г. тя успя да получи бързо официален статут на държава кандидатка.

„Няма строг график, но има цели, които трябва да постигнете“, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция след срещата. Тя похвали стремежа на Киев да извършва реформи „прецизно, качествено и бързо“ и определи усилията на Украйна като „феноменални“.

Още преди срещата на високо равнище в Киев представител на ЕС каза за изданието „Политико“, че този форум изпраща силен сигнал, че „ние подкрепяме държава, която е жертва на агресия и изтъкваме правото на Украйна да получи справедлив мир в края на тази война. Украйна беше нападната, Украйна има право да се защитава, което и прави… и единствено това може да бъде основа за справедлив мир“.

Украинските власти бяха подготвили за високопоставените си гости от Брюксел дълъг списък с искания: изтребители и други тежки оръжия, с които да бъде отблъсната надвисналата руска офанзива, членство в ЕС в рамките на няколко години, правен механизъм за подвеждане под отговорност на руснаците и план за използване на блокирани руски активи за възстановяването на страната, изброява в. „Вашингтон пост“.

Американското издание изтъква, че за ЕС срещата в Киев е демонстрация на солидарност, която подчертава европейската ангажираност и изпраща сигнал на Москва. Както казва украинският президентски съветник Михайло Подоляк, присъствието на еврокомисарите в Киев, където се води война, показва, че „ЕС си дава сметка за цената, която Украйна плаща“.

В политическо отношение срещата на високо равнище цели да покаже, че ЕС продължава да действа адекватно и ще бъде ключов арбитър за бъдещето на Украйна. Такава е оценката на д-р Еоин Дреа от мозъчния тръст на Европейската народна партия Център за европейки проучвания „Вилфрид Мартенс“, цитиран от „Вашингтон пост“. ЕС не може да го направи по военен път – няма капацитет за това, но може да го извърши политически и икономически“, смята експертът.

Макар че в ЕС има единомислие за оказване на широка подкрепа на Украйна, общността остава разделена по отношение на идеята за "бърза писта" към членството й. Ускореният прием се подкрепя от Полша и балтийските републики, но други членки се противопоставят. Украйна отдавна се стреми към своя пътека към общността, но руската инвазия добави усещане за неотложност, посочва в. „Вашингтон пост“.

Комбинацията от емоционалните призиви на Зеленски, настъпателната украинска дипломация и общото възмущение от руските зверства промениха баланса и миналото лято Брюксел подкрепи кандидатурата на Киев. Тогава Фон дер Лайен се мотивира, че украинците са готови да умрат за европейската перспектива. „Искаме те да изживеят заедно с нас европейската мечта“, каза председателката на Еврокомисията.

Но европейски лидери, висши служители и дипломати отчитат, че осъществяването на европейската мечта на Украйна може да отнеме години, ако не и десетилетия, пише в. „Вашингтон пост“. Изданието добавя, че ако Украйна се присъедини към блока, тя ще бъде пета по население и първа по бедност. През 2021 г. БВП на глава от населението в Украйна по данни на МВФ е бил 4827 долара, а в най-бедната настояща членка на ЕС – България, БВП е бил 11 683 долара, като тези данни са отпреди войната, отбелязва „Вашингтон пост“.

По украински данни, руските атаки са смазали украинската икономика, разстроили са търговията, разбили са инфраструктурата и са довели до свиване на БВП с около 30 процента през 2022 г.

Въпреки всичко Подоляк, съветникът на президента Зеленски, каза, че очаква Украйна официално да се присъедини към ЕС и НАТО по ускорена процедура, малко след края на войната, „буквално три месеца след края на войната“.

Както отбелязва Си Ен Ен обаче, присъединяването към ЕС е сложен и продължителен процес, който, независимо колко настоятелно е желанието на Украйна, не може да бъде ускорен.

Посланието на Зеленски обаче, също беше недвусмислено, отбелязва „Политико“. А то е, че бъдещето на Украйна е в Европа. Държавният глава изтъкна също, че Украйна не защитава само себе си. Мотивирани сме да защитаваме на първо място страната си, а на следващо цяла Европа срещу най-голямата антиевропейска сила в света, каза Зеленски пред журналисти.

Това наистина е важно за нашия народ, допълни той. Изтъквайки, че присъединяването към ЕС е „следващата логична стъпка“ в отношенията ЕС – Украйна, Зеленски каза, че са важни не само победите на бойното поле, а и вярата в една мирна Европа. В тази връзка украинският лидер предупреди, че Русия концентрира силите си и се готви да си отмъсти не само на Украйна, а и на цяла свободна Европа.

Още преди символно натоварената среща в Киев украинският премиер Денис Шмигал каза пред „Политико“, че има единение в обществото, сред политиците, „което ни позволява да одобрим изискваните от нас закони и актове на правителството колкото се може по-бързо“.

След срещата бяха обявени няколко ключови ангажимента, оповестени от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Те включват обучение на още 15 000 украински военни, меморандум за разбирателство по въпроса за възобновяемата енергия, отваряне на офис в Киев на „Хоризонт Европа“ - основната програма на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации, включване на Украйна в редица програми на ЕС, които ще позволят на украинския бизнес и държавни агенции да имат достъп до фондове и проекти на ЕС, обобщава „Политико“.

Ясното послание от тази среща е, че все така подкрепяме твърдо Украйна, заяви Урсула фон дер Лайен след края на форума, наблягайки на практическите резултати от това първо по рода си събиране.

Следващият голям тест за готовността на Украйна ще бъде неформалната оценка на напредъка й, която трябва да бъде представена през април, отбелязва „Политико“.

Още преди самата среща в Киев да се състои, в. „Вашингтон пост“ обобщи в прогнозно заглавие: „На посещение във военновременния Киев ЕС лансира „европейската мечта“, която остава далечна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

20

StinkingSonOf

05.02 2023 в 16:39

Ну, погоди!

-240

19

редовно четящ

05.02 2023 в 11:27

"Ще видите вие, като пр@се ще се напия" - Мурка Захарова.

318

17

Valioka

05.02 2023 в 09:32

Топ 10 пак са ги мобилизирали след посещението на еврокомисарите на ЕС в Киев... Е, мого сте ****, братчета, много сте плоски... Нещастни човечета, хранещи се само от страданията на другите - мурзилки недохранени...

-390

14

Козин Човков

05.02 2023 в 00:17

Леля Мара к.рва стара пак се е нагълтала с пияни бръмбари.

924

13

Diogen

05.02 2023 в 00:16

Захарова е една най-обикновена рускта шафрантия. Тези дни в Туитър за пореден път се появиха снимки от сватбата и през 2006 г. Само дето не прави секс с младоженеца, пиянско натискане в лимо, лигави целувки и прочие. Государственная шлюха!

2073

12

Johnny B Goode

04.02 2023 в 21:34

Пешко, хайде на бас по един Голф двойка, че Путлер ще го самоубият и Крим ще е украински преди да си станал №12

345

11

Джендо Джедев

04.02 2023 в 21:32

Пешко,

Влаковете и делегациите в Украйна са въпреки усилията на алкашите ти. Ей това е разликата между нормалните нации и рашистите. ;) Само на идиот като теб му е ясно.

Ирак не търгуваше защото нямаше с какво - имаше ембарго на петрола.

А във Виетнам вървяха влакове и изнасяха компоти от ананас.

Сърбия си търгуваше с всичко без ембарговите стоки. Делегации също се приемаха - по преговорите.