ЕС постигна споразумение по ключово законодателство за Гугъл, Фейсбук и Амазон

OFFNews Последна промяна на 25 март 2022 в 09:22 982 0

Снимка Архив

Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС постигнаха късно снощи споразумение за ново законодателство, което да регулира дейността на технологичните гиганти като Гугъл, Амазон и Фейсбук. 

Сделката бележи "началото на нова ера за регулацията на технологичния сектор в целия свят", заяви евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в преговорите. "Законодателният акт за цифровите пазари" (DMA) слага край на все по-засилващото се надмощие на големите технологични компании, посочи той в разпространеното комюнике, съобщиха ДПА и БТА. 

Новото законодателство насочва вниманието си основно към рисковете от изкривяване на пазара и се концентрира върху големите цифрови играчи, за да предотврати опасността те да злоупотребяват в доминиращата си пазарна позиция.

Това е първият голям опит за регулиране на дигиталните услуги в ЕС от 20 години.

Законодателството обхваща платформи като интернет търсачки или социални мрежи с поне 45 милиона активни месечни потребители и пазарна капитализация от 75 млрд. евро (83 млрд. долара) и 7,5 млрд. евро годишен оборот. 

Сред разпоредбите му е включена забрана големите технологични компании да предоставят преференциален режим на собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите. 

Потребителите трябва да имат по-голяма възможност да изтриват предварително инсталирани приложения, както и да могат да използват дигитални услуги, без да трябва да приемат данните им да бъдат споделяни между големите технологични компании и други дружества.

Предстои ЕП и страните членки да приемат законодателството, преди то да влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови