ЕС подписва реадмисия с Турция

Елица Мартинова 16 декември 2013 в 07:37 4072 3

Бежанци

Снимка picture alliance/DW

Бежанци

Европейският съюз и Турция ще подпишат днес споразумение за връщане на нелегални имигранти на турска територия.

Подписването ще бъде извършено на официална церемония в държавната резиденция в Анкара. На събитието ще присъстват турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, външният министър Ахмет Давутоглу. От страна на Съюиза участва министърът по европейските въпроси Егемен Багъш, както и други представители на европейската администрация.

След подписването на споразумението Турция ще се задължи да приема обратно гражданите на трети страни, които са проникнали нелегално в ЕС през нейна територия.

В замяна на това към споразумението за реадмисия ще бъде подписано второ – за начало на преговори по либерализиране на режима, по който турските граждани пътуват из Европа.

Ако Турция спази договорката си за приемането на нелегалните имигранти, но ЕС не либерализира визовия режим за гражданите й, турските власти си запазват възможността да замразят едностранно реадмисията.

Споразумение за връщането на имигрантите е дългоочаквано за страната ни, тъй като основната част от бежанската вълна в България навлиза през границата с Турция. Миналата седмица в парламента обаче вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че ще мине известно време, преди реадмисията да влезе на практика в сила.

“Ако се подпише, после предстои процедура по ратификация, която може да продължи продължителен период от време. След него следва период от 3 г., в който Турция ще приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, с които Турция има подписана спогодба за реадмисия. Едва след тези три години ще започне да приема всички граждани, които са преминали нелегално границата ни с Турция”, обясни в петък вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!