Quantcast

ЕС подписва реадмисия с Турция

Елица Мартинова Последна промяна на 16 декември 2013 в 07:37 3514 3

Бежанци

Снимка picture alliance/DW

Бежанци

Европейският съюз и Турция ще подпишат днес споразумение за връщане на нелегални имигранти на турска територия.

Подписването ще бъде извършено на официална церемония в държавната резиденция в Анкара. На събитието ще присъстват турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, външният министър Ахмет Давутоглу. От страна на Съюиза участва министърът по европейските въпроси Егемен Багъш, както и други представители на европейската администрация.

След подписването на споразумението Турция ще се задължи да приема обратно гражданите на трети страни, които са проникнали нелегално в ЕС през нейна територия.

В замяна на това към споразумението за реадмисия ще бъде подписано второ – за начало на преговори по либерализиране на режима, по който турските граждани пътуват из Европа.

Ако Турция спази договорката си за приемането на нелегалните имигранти, но ЕС не либерализира визовия режим за гражданите й, турските власти си запазват възможността да замразят едностранно реадмисията.

Споразумение за връщането на имигрантите е дългоочаквано за страната ни, тъй като основната част от бежанската вълна в България навлиза през границата с Турция. Миналата седмица в парламента обаче вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че ще мине известно време, преди реадмисията да влезе на практика в сила.

“Ако се подпише, после предстои процедура по ратификация, която може да продължи продължителен период от време. След него следва период от 3 г., в който Турция ще приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, с които Турция има подписана спогодба за реадмисия. Едва след тези три години ще започне да приема всички граждани, които са преминали нелегално границата ни с Турция”, обясни в петък вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2013 в 09:55

Саламената тактика на ердоган - с малки крачки към голямата "победа". Реадмисия на цената на безвизово пътуване на турски граждани из ЕС или в най-лошия случай при "облекчени" условия. Това последното означава, че всеки неосъждан поискал виза ще трябва да му бъде издавана в рамките на 48ч.
А реадмисията... по списък, с предварително уточнени подробности за всеки нелегален емигрант, дори с размера на обувките! :) И TR си запазва правото за отказ по всеки отделен случай. Ташак и половина. 10К орки и TR е на крачка от успеха, а постигнала това за своите граждани, ще може да си "преговаря" за членство още 100г стига да го има ЕС. Всъщност на ердоган ЕС не му трябва. Необходим му е коридор, по който за пързаля всеки неудобен нему и на неговата велико-отоманска цел. Нещо като в онази глупава халтура:
"... а който не иска, ша има и сопа
па нека после да оди на екскурзия из Европа!"

16.12 2013 в 08:47

При водената злеприкрита проислямска политика от Ердоган и въпросното споразумение с ЕС, на практика Турция ще пуска проевропейски настроените към Европа, и ще дава убежище на останалите. Вместо да се европеизира, Турция ще се освобождава от европейски ориентираните си граждани. Ердоган погазва политиката на Ататюрк Концентрация на ислямисти в съседство на Бг , която не ги иска - гтвърде възможна ситуация . Внушаваната омраза срещу Турция като държава, а не срещу политиката на Ердоган, в момента действа като катализатор за подобни действия.

16.12 2013 в 08:15

ВНИМАНИЕ, ТЪРСЯ СПОНСОР ЗА ПОНАТАТЪШНИТЕ МИ ПУБЛИКАЦИИ ТУК А МОЖЕ И В ДРУГИ МЕСТА КАТО ПУБЛИЧНИ ТОАЛЕТНИ, ТУРСКИ КЕНЕФИ И ДР …. ИМАМ ДОБЪР ПОЧЕРК,НОО ОБИГРАН ЖЕСТ В МАЦАНЕТО НА КАФЕВИ ЗАПЕТАЙКИ ВУРХУ ПОДЛОЖКИ ОТ БЕЛ ФАЯНС, ДОБРИ КУМАНИСИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ И ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ СЪВЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ И ФАШИСКО СВАЩАНЕ ЗА СВЕТО, ЗАПЛАЩАНЕ – ПО ДОГОВАРАНЕ