ЕС одобри още 2 млрд. евро за Европейския фонд за Украйна, ще отидат за боеприпаси

OFFNews 08 март 2023 в 20:12 1636 0

Снимка Facebook / GeneralStaff.ua

С допълнителната помощ, която ЕС одобри, Украйна ще получи допълнително боеприпаси.

Посланиците на ЕС са одобрили пакет от допълнителни 2 милиарда евро за Европейския механизъм за подкрепа на мира, съобщи в официалния си акаунт в Туитър Шведското председателство на Съвета на ЕС. „Това решение изпраща ясен сигнал за трайния ангажимент на ЕС за военна подкрепа за Украйна и другите партньори“, написа Швеция.

За допълнителни средства за Украйна настояваше заместник-председателят на Европейската комисия и Върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който се аргументира, че Украйна спешно трябва да получи боеприпаси.

По време на речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността през февруари Борел подчерта, че съюзниците прекарват твърде много време в вземането на решения за бойни танкове за Украйна, докато ситуацията с боеприпасите е станала критична.

„Не бъркайте краткосрочните цели със средносрочните цели. Краткосрочни, много краткосрочни, повече боеприпаси за Украйна. Украинците получават много аплодисменти и малко амуниции. Това е парадокс. Те се нуждаят от по-малко аплодисменти и по-добри доставка на оръжия“, каза през февруари Борел и обясни, че въпросът с боеприпасите трябва да бъде решен до няколко седмици. „Украинците се бият, плащат най-високата цена – с живота си, но тази война се води на европейска земя, засяга ни и има глобални последици по целия свят, което се отразява и на нашата сигурност“, добави заместник-шефът на Европейската комисия.

Вече днес Жозеп Борел предложи план за закупуване на оръжие за въоръжените сили на Украйна, което според BBC ще пренастрои европейската индустрия в режим на „военно положение“. Става дума за незабавно прехвърляне в Украйна на снаряди и оборудване на стойност милиард евро, а друг един милиард по предложение на Борел трябва да бъде похарчен за попълване на собствените запаси на Европа.

Решението на посланиците от ЕС ще позволи на Украйна да получи в частност 155мм и 125мм снаряди през следващите седмици. 

Според западни анализатори, Украйна изстрелва до 5000 артилерийски снаряда всеки ден , но това все още не е достатъчно, за да спечели предимство пред врага на бойното поле. На фона на дискусиите за предоставяне на Украйна на възможно най-много снаряди, оръжейните компании започват да се обединяват в непрекъснатото си производство. САЩ например подписаха договори за производство на снаряди за Украйна за 522 милиона долара. Сега Щатите са в състояние да произвеждат по 14 хиляди гаубични снаряда на месец, но Украйна харчи това количество само за два дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови