EС наложи санкции на Беларус заради отклонения самолет

OFFNews 24 юни 2021 в 16:43 1071 0

Снимка Pixabay

Европейският съюз наложи икономически санкции на Беларус заради отвлечения самолет, от който беше свален и арестуван опозиционният журналист Роман Протасевич, предава Ройтерс.

Официалната причина за санкциите е "увеличаването на сериозните нарушения на човешките права", като се споменава и "държавното пиратство", както евролидерите определиха свалянето на самолета. 

Това са най-суровите санкции, налагани от ЕС на Беларус. Досега санкциите за страната се ограничаваха до съставяне на черни списъци за чиновници, каквито бяха съставени заради полицейското насилие по време на протестите срещу Лукашенко миналото лято.

Санкциите сега са насочени срещу промишлени отрасли, сред които е износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия. Забранява се и продажба на оборудване и софтуерни продукти за Беларус, които могат да бъдат използвани за следене на интернет и телефонните комуникации.

Предвижда се също така да бъде ограничен и достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в ЕС вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови