ЕС към Гърция: Внимавайте за кого гласувате!

Елица Мартинова 24 май 2012 в 13:20 1384 0

Срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, Снимка: Reuters
Срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, Снимка: Reuters

На среща на върха на ЕС в сряда лидерите на страните-членки отправиха апел към гръцките граждани добре да помислят за кого ще гласуват на повторните парламентарни избори.

Основна тема в разговорите на Европейския съвет бе гръцкият въпрос. Всички лидери се обединиха около решението, че страната трябва да остане в еврозоната. Те обаче призоваха гръцките избиратели да си направят равносметка преди повторното гласуване на 17 юни.

„Ние искаме Гърция да остане в еврозоната, но тя трябва да уважава своите ангажименти и да спази обещанията за реформи“, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

На срещата присъстваше и министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че за страната ни е от голямо значение Гърция да остане в ЕС.

„Аз съм „за“ да им бъдат направени още компромиси, да им се дадат още пари, но при положение, че дадат ясен план и, казано на български, да си дадат проектите, които искат да им бъдат финансирани“, заяви Борисов.

На срещата на върха на ЕС излязоха наяве и първите признаци за сблъсък в позициите на френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Между двамата възникна спор около съдбата на еврооблигациите. Както предричаха анализаторите, Оланд изрази мнение, че ценните книжа са основно средство за постигане на икономическо развитие. Според Ангела Меркел обаче облигациите са в разрез с фискалната политика на ЕС и ще нарушат финансовия баланс на съюза.

Еврооблигациите са ценни книжа, които се продават на международни инвеститори за определен период и са освободени от данъци. Те гарантират на притежателя си, че в края на фиксирания период ще може да получи обратно инвестициите си и начислените лихви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!