ЕС и САЩ на различно мнение за отношенията с Русия

OFFNews 25 май 2017 в 14:05 5069 0

Снимка БГНЕС

Европейският съюз и САЩ са на различни мнения за отношенията с Русия. Това стана ясно от думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск пред журналисти след срещата си с американския президент Доналд Тръмп. 

"Не съм съвсем убеден, че днес можем да кажем, че със САЩ споделяме общо виждане за Русия. По въпроса с Украйна изглежда сме на едно мнение. Някои въпроси остават открити - за опазването на природата и за търговията", коментира Туск, цитиран от БТА. 

По думите му на срещата е станало ясно, че ЕС и САЩ имат общо виждане по въпроса за борбата с тероризма.  

Основното ми послание бе, че това, което прави сътрудничеството и приятелството ни дълбоко, са основните ценности на Запада - свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство. Най-голямата задача днес е обединението на свободния свят около тези ценности, а не само около интересите, допълни Туск. 

Срещата на Тръмп с ръководителите на институциите на ЕС е продължила с около 30 минути повече от предвиденото, което експертите тълкуват положително. 

Тръмп беше изпратен до вратата от Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като на тримата се поздравиха сърдечно. 

От кабинета на Юнкер обяви по повод срещата, че здравите евроатлантически връзки са в сърцевината на световния дневен ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови