ЕС и 8 европейски държави гонят руски дипломати

OFFNews 05 април 2022 в 20:42 1663 1

Снимка twitter/Russian Embassy in USA

Осем европейски държави - Италия, Дания, Швеция, Латвия, Естония, Испания, Словения и Румъния, гонят руски дипломати. За персона нон грата днес бяха обявени и няколко дипломати от Постоянното представителство на Русия към ЕС.

Италия ще експулсира 30 руски дипломати, съобщи външният министър на страната Луиджи Ди Майо по време на посещение в Берлин. По думите му причината е заплаха за националната сигурност.

Датският външен министър Йепе Кофод съобщи, че страната ще изгони 15 "руски разузнавачи, работещи в руското посолство в Копенхаген".

"Те представляват заплаха за националната ни сигурност. В наш общ интерес е да поддържаме дипломатически отношения (бел. ред - с Русия), но ние няма да приемем руския шпионаж на датска земя" - каза Кофод.

По време на пресконференция днес шведският външен министър Ан Линде обяви, че страната ще експулсира трима руски дипломати, тъй като „те не са действали в съответствие с Виенската конвенция и са провеждали незаконни разузнавателни дейности в Швеция“.

Латвия ще затвори двете руски консулски служби в Даугавпилс и Лиепая. Това става ясно от изявление на външния министър Едгарс Ринкевичс. За персона нон грата са обявени 13 руски дипломати.

Естония пък изгони 14 служители от руските консулства, включително 7 дипломати. Те трябва да напуснат страната до 30 април.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че страната ще изгони 25 руски дипломати.

Руски дипломати гони и Словения. В съобщение на външното министерство се казва, че "Словения е извикала посланика на Руската федерация Тимур Ейвазов, за да изрази безпокойство и най-остър протест на фона на явните доказателства, че въоръжените сили на Руската федерация са извършили военни престъпления срещу цивилното население в украинския град Буча”, предаде БТА. В съобщението се посочва още, че Словения, заедно със своите партньори, съюзниците и Международния наказателен съд, ще направи всичко възможно, за да потърси отговорност на извършителите за тези ужасяващи престъпления.

Румъния гони 10 лица, работещи в посолството на Руската федерация в Букурещ за нарушения на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В съобщение на външното министерство се посочва, че Румъния осъжда "престъпленията, извършени в Буча и други населени места в Украйна, отговорността за които носи Русия".

За персона нон грата днес бяха обявени и дипломати от руското Постоянно представителство в Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел уточни, че ЕС предприема допълнителни стъпки в отговор на убийствата в Украйна, за които са отговорни Кремъл и руските войски.

"Незаконните и разрушителни действия срещу сигурността и интересите на ЕС и на държави от Общността, включително нарушенията на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения, не може да останат без твърд отговор", заяви Борел.

По неговите думи изгонените руски представители са били заети с дейности, които не съответстват на професионалния им статус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

05.04 2022 в 21:34

Всяка цивилизована държава трябва да изгони всички рашистки "дипломати" и да закрие посолоствата им! Да се спре всякакъв търговски контакт с най-изродската държава в историятия.
И да - не ми пука, че 2-3 месеца няма да имам парно, а токът ми ще поскъпне. Имам пари, а светът не е само Сибир. Ще се намери кой да ми продаде от каквото гориво имам нужда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!