ЕС и 110 държави искат независимо разследване на произхода на пандемията

OFFNews 18 май 2020 в 15:25 4950 0

ЕС и 110 държави по света подкрепят чернова на резолюция, в която се призовава за независимо разследване на произхода на пандемията от Ковид-19, съобщи днес на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че предстои документът утре да бъде представен на заседание на Световната здравна организация (СЗО). По неговите думи в документа се настоява за съгласуван отговор на пандемията.

Имаме нужда от по-ясно разбиране за обстоятелствата около произхода и разпространението на новата болест, добави говорителят.

Той отбеляза, че вече неколкократно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за независимо разследване, встрани от споровете между Вашингтон и Пекин. По думите на говорителя може да се очаква подобна проверка да се извърши в рамките на международните организации.

В същото време Китай обяви, че подкрепя извършването на цялостен преглед на глобалните действия срещу пандемията от Ковид-19, след като разпространението на вируса бъде овладяно. Прегледът трябва да е под егидата на Световната здравна организация (СЗО), заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от БТА.

Във видеопослание до годишната сесия на СЗО Си каза, че Китай е демонстрирал откритост и прозрачност за епидемията от Ковид-19, която за пръв път избухна именно на негова територия в края на 2019 г., и ще подкрепи разследване, което да бъде извършено по обективен и безпристрастен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!