ЕС е 'много близо' до забрана за внос на руски диаманти

OFFNews 12 октомври 2023 в 11:21 1435 0

диаманти

Снимка ЕПА

Търговията с диаманти от Антверпен може да се пренесе в Дубай.

Западните страни са "много близо" до решение за забраната продажбата на руски диаманти на пазарите за търговия на дребно в държави, които вече налагат санкции на активите на Кремъл, заяви белгийският премиер, цитиран от "Гардиън".

Александър де Кроо обяви, че едногодишният опит на Европейския съюз и страните от Г-7 да проследят надеждно диамантите, идващи от Русия, е почти завършен.

На съвместна пресконференция с Володимир Зеленски, който вчера направи изненадващо посещение в централата на НАТО в Брюксел, Де Кроо каза, че целта е забраната на "кървавите диаманти" да влезе в сила на 1 януари 2024 г.

Подкрепата на Белгия за ембаргото е от решаващо значение, тъй като около 90% от световните диаманти преминават през пристанищния град Антверпен. Правителството е подложено на натиск от страна на индустрията да не подкрепя забраната, като производителите предупреждават, че всякакви санкции просто ще пренасочат ценната търговия от Антверпен към Дубай.

"Както знаете, Белгия играе важна роля в търговията с диаманти. И това, което искате, е да отрежете напълно руското господство от нашите пазари за търговия на дребно. Най-добрият начин да направим това е със системата за пълна проследяемост, за да изключим руските диаманти от всички пазари. Ние правим (това) заедно с ЕС и Г-7 и сме много близо до финализирането на такава система за пълна проследимост", изтъкна Де Кроо.

Усилията за осуетяване на доставките на диаманти са сложни поради способността на Русия да заобикаля санкциите. Докато списъкът със санкции на ЕС се разширява, за да обхване руските въглища, злато и хайвер, диамантите продължиха да се внасят.

Но западните лидери полагат целенасочени усилия да работят заедно за глобална забрана на продажбата на руски диаманти, за да се гарантира, че те няма да попаднат в магазините през задния вход.

Експерти от Г-7 и Белгия обсъдиха потенциалното ембарго върху вноса на диаманти, добивани в Русия, на срещата на върха на Г-7 в Индия наскоро. Около една трета от световното предлагане на диаманти, което се оценява на около 4,5 млрд. евро (3,8 млрд. паунда), идва от сибирски кариери. Преди нахлуването в Украйна 25% от необработените диаманти, преминаващи през Антверпен, идваха от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!