ЕС: Без нови преговори за Брекзит

OFFNews 14 декември 2018 в 07:48 2069 1

Споразумението по Брекзит не е отворено за предоговаряне. Това е категоричната позиция на Европейския съвет, решиха лидерите на страните от ЕС тази нощ. 

Съветът препотвърждава своите заключения от 25 ноември за подкрепа на документа и политическата декларация и ще процедира за неговата ратификация.

В последната, пета точка от заключенията на Съвета се казва, че той призовава да се ускори подготовката на всички нива по работата за оттеглянето на Великобритания, като се имат предвид всички възможни варианти, очевидно и Брекзит без сделка. 

„Когато става дума за бъдещите отношения, нашите британски приятели трябва да кажат какво искат, вместо да ни казват какво искаме ние. А ние бихме искали в рамките на няколко седмици те да ни уведомят какво очакват“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата, цитиран от БНР. „Госпожа Мей проведе доблестна и смела битка, но резултатите ги няма. А ние искаме мирни отношения за годините пред нас. Но най-вече бихме искали Обединеното кралство дори и да не си помисля, че може да се предоговаря каквото и да било“, допълни Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови