Ердоган: Западът се провали на изпита по проблемите на бежанците

OFFNews 18 декември 2019 в 20:28 2166 0

Снимка АА

„Развитите и богати страни от Запада се провалиха на изпита по проблемите на бежанците. Същото може да се каже и за редица арабски държави“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти в Женева, цитиран от Анадолската агенция.
Според него глобалните проблеми могат да се решат единствено по пътя на международното сътрудничество. „Световната общественост не трябва да игнорира проблема с бежанците, защото подобен подход не помага за неговото решаване“, посочи Ердоган.

Той коментира, че ако Анкара успее да създаде зона за безопасност в Сирия, това ще стане историческо събитие, а Турция ще влезе в историята като страна, изградила град или градове за бежанците, което е много важно.

Турският лидер отбеляза, че нито една държава от водещите в световната икономика не е подкрепила идеята му за създаване на зоната за безопасност в Сирия. Турция все още очаква подкрепа по този въпрос, подчерта той.

Ердоган коментира и ситуацията с Кипър, където вчера се приземи първият турски боен безпилотен летателен апарат. „При необходимост Турция може да увеличи броя на тези самолети в северната част на Кипър. Това зависи от променящите се цели и задачи“, предупреди той.

Пред участниците в международната конференция по миграцията в Женева турският президент заяви, че решението на проблема със сирийските бежанци чрез задържането им в Турция е погрешен в основата си подход по въпроса. „Срамно е да се опитваш да постигнеш политически цели, като се възползваш от драмата на бездомните хора и ръста на ксенофобията в обществото“, каза той.

Според него е наложително да се разработят варианти за доброволното връщане на сирийците в родината им. Ердоган предложи да се договори съвместен добив на нефт от находищата в Сирия, а приходите от продажбата му да се насочват за реализирането на проекти за нуждите на бежанците в сирийските райони, прочистени от терористите.

Той посочи, че в сирийските райони, освободени с подкрепата на турската армия, от Турция са се завърнали 371 000 бежанци. Ердоган изрази увереност, че ако се реализира проектът, предложен от него пред Генералната асамблея на ООН, броят на завръщащите се сирийци още на първия етап ще достигне 1 милион души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови