Ердоган: Турция ще задейства собствен план за Сирия

OFFNews Последна промяна на 08 септември 2019 в 21:11 1895 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Ако до края на септември турски военни, според договорките със САЩ, не сформират зоната за сигурност в сирийските райони на изток от река Ефрат, Турция ще реализира собствения си план.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на посещението си в провинция Малатия, цитиран от Анадолската агенция.

Той отбеляза, че Анкара продължава диалога си със САЩ по въпроса за зоната за сигурност, но „на този етап от преговорния процес Турция осъзнава, че целите на американската страна са отлични“.

Ердоган обясни, че Анкара има за цел пълното ликвидиране на терористите в зоната за сигурност в Сирия, докато Вашингтон се опитва да балансира между Анкара и терористите на една и съща територия.

„Очевидно е, че нашият съюзник се опитва да създаде такава зона – но не в интерес на Турция, а в полза на терористите. Ние отхвърляме подобен подход“, каза турският лидер.

Той подчерта, че създаването на зоната за сигурност е невъзможно по пътя на съвместните въздушни рейдове с участието на 3-5 хеликоптера или на наземното патрулиране с 5-10 бронетранспортьори.

„Опитите да се сформира тази зона по пътя на дислокацията на няколко стотици военни е също фикция. Става дума за зона, където ще бъдат настанени до 1 милион бежанци. Ние сме длъжни на дело да осигурим безопасността в градските и селските райони на Сирия“, заяви Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови