Ердоган спира делата за обида срещу него

OFFNews 30 юли 2016 в 13:33 4754 2

Турският президент обяви, че ще изостави всички дела срещу хора, които са обвинени в това, че са го обидили.

Реджеп Таип Ердоган обяви, че е бил вдъхновен да вземе това решение от усещането за единство на народа след опита за преврат.

"Ще изоставя всички тези случаи въпреки неуважителните обиди, които са ми нанесени", каза Ердоган и подчерта, че го прави като жест на добра воля. Обвиняемите по такива дела са приблизително 2 000 души.

Но той засили и критиките си към нациите, които критикуват действията му да спре опита за преврат, казвайки им "да си гледат работата".

По-рано той обвини американският генерал Джоузеф Вотел, който ръководи американското централно командване, за това че е на страната на заговорниците. Генерал Вотел заяви, че хвърлянето в затвора на военни ръководители може да попречи на турско-американските военни операции.

Ердоган търпи критики заради начина, по който смаза опита за преврат - близо 18 000 са арестувани.

"Някои хора ни дават съвети. Казват, че се тревожат. Гледайте работата си! Грижете се за собствените си дела", заяви президентът на Турция.

Сред случаите на наказателно преследване заради обида е този срещу комика Ян Бьомерман, който осмя политиката на турския президент и действията му срещу ограничаване свободата на медиите в страната.

Блогърът Рифат Четин беше признат за виновен заради това, че е сравнил Ердоган с героя от "Хобит" и "Властелинът на пръстените" Ам-гъл.

Бившата Мис Турция Мерве Буюксарач също беше призната за виновна за публикуване на съобщения в Туитър, обиждащи Ердоган.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!