Ердоган: САЩ нямат право да ни поучават, да си видят омърсената с геноцид история

При необходимост турската армия ще навлезе още по-дълбоко в Сирия

Вилдан Байрямова 30 октомври 2019 в 16:02 5846 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Турският президент Реджеб Ердоган реагира остро на приетата от Конгреса на САЩ резолюция, с която събитията от 1915 г. се признават за геноцид, предаде Анадолската агенция.

„Страната, чиято история е омърсена с актове на геноцид, робовладелство и колонизация, няма правото да поучава Турция за каквото и да било“, посочи той пред заседанието на парламентарната си група.

Той коментира и резолюцията, която предвижда налагането на санкции срещу властта в Турция.

„Операцията „Извор на мира“ е само предлог за САЩ да въведат санкции срещу мен, членовете на семейството ми и редица министри. Ние изцяло отхвърляме и тази резолюция, подготвена на базата на лъжливите твърдения на хора от терористичната организация на Фетхуллах Гюлен /ислямския проповедник, който е в изгнание в Пенсилвания и е главен обвиняем заради опита за преврат от 2016 г., бел.ред./. Нима САЩ стигнаха дотам организацията на Гюлен да ги води на каишка?“, заяви Ердоган.

Той зададе въпроса защо САЩ не желаят да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен, „ръководител на опита за преврат от 15 юли 2016 г.“. И си отговори сам: „Не е ли заради това, че Гюлен е инструмент, от който се възползват при нужда? Главатарят на терористите няма да донесе никакви ползи за САЩ. Можете да си го опекунствате, колкото ви е удобно. Ако САЩ не екстрадират Гюлен в Турция, ние повече няма да удовлетворим нито едно искане на американската страна за предаване на престъпници“, каза Ердоган.

Турският лидер заяви, че още не е взел окончателното си решение за насрочената за 13 ноември визита в САЩ. Според него към момента това посещение е под въпрос.

Освен това, той подчерта, че при необходимост Турция ще разшири зоната за сигурност в Сирия. „Ако терористите се приближат на разстояние 30 километра по границите на Турция или продължат нападенията си от всеки друг район на Сирия, ние запазваме правото си да възобновим операцията и при необходимост да разширим зоната за сигурност“, подчерта Ердоган.

Той съобщи, че след началото на операцията „Извор на мира“ в Сирия, свързани с терористите от ПКК са извършили до 700 провокации срещу дипломатическите мисии на Турция зад граница, особено в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови