Ердоган призова Гърция да отвори “портите” за мигрантите

OFFNews 08 март 2020 в 20:08 4724 0

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да "отвори вратите" за мигрантите в реч предавана по телевизията. Той заяви, че няма да спре хората да напускат Турция, за да отидат в Европа, цитира думите му AFP.

„Хей, Гърция! Призовавам Ви ... отворете портите и ни освободете от това бреме", каза Ердоган по време на телевизионна реч в Истанбул. "Нека отидат в други европейски страни," апелира той.

В речта си Ердоган не изключи, че Анкара може да премине към едностранни действия в сирийската провинция Идлиб, ако споразуменията с Русия не бъдат спазени. "Ние си запазваме правото да почистваме това място по свой начин, ако обещанията, дадени ни относно района на операция „Пролетен щит " в Идлиб, не се спазват. Сключихме споразумение с Русия, за да разрешим кризата в Идлиб без допълнително кръвопролитие. В противен случай ще продължим да следваме пътя, който сме определили за себе си “, каза Ердоган. Според него през последния месец в тази сирийска провинция са загинали най-малко 59 турски войници, а турските въоръжени сили са "неутрализирали 3,4 хиляди военни (на сирийския) режим" в Идлиб.

В понеделник Ердоган ще се срещне в Брюксел с лидерите на Европейския съюз, за да обсъди поредната криза с мигрантите. Той съобщи за разговорите с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Миналата седмица президентът заяви, че вече не може да спазва споразумението от 2016 г., съгласно което страната му задържа и се грижи за мигрантите срещу финансова помощ от ЕС. "Надяваме се на много повече подкрепа от международната общност, когато стане дума за бежанците", допълни той днес. "Изпълнили сме задълженията си по споразумението с ЕС, но ЕС не изпълни своята част, освен един минимални вноски... Надявам се този път да постигнем различни резултати."

Съгласно споразумението от 2016 г. са предвидени общо 6 милиарда евро като помощ в Турция да бъдат настанени бежанци, да получат медицински грижи, а децата им - училище.

Анкара казва, че Брюссел не е изпълнил обещанието за безвизово пътуване на нейни граждани и договаряне на по-изгоден митнически съюз. Освен това Ердоган иска европейска подкрепа в Сирия, където армията му подкрепя местни бунтовници срещу руснаците и Асад

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови