Ердоган постави ултиматум на ЕС

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 08:47 1542 3

Европейският съюз ще загуби Турция, ако не я приеме за свой член до 2023 г, заяви в Берлин турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

За първи път Ердоган споменава срок, в който Анкара възнамерява да продължи усилията за присъединяване към ЕС.

Изказването му идва в момент, когато отношенията между Турция и ЕС охладняват все повече.

Ердоган взе участие в дискусия в Берлин във вторник вечерта за европейските перспективи на Турция.

Анкара официално започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те са замразени през последните години заради съпротива на някои от големите държави в ЕС и заради липсата на решение на кипърския проблем, припомня Ройтерс.

През 2023 г. предстои да бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на република Турция, след разпадането на Османската империя.

"Въпреки че мнозинството от 74-те милиона турци са мюсюлмани, Турция е светска държава и тя ще укрепи Европейския съюз", заяви Ердоган.

На територията на Европейския съюз живеят около 6 милиона турци като 3 млн. от тях са в Германия.

Германския канцлер Ангела Меркел, с която Ердоган ще се срещне в сряда, е против пълноправно членство на Турция в ЕС и вместо това препоръчва стратегическо партньорство с Анкара.

За разлика от нея външният министър на Бундесрепубликата Гидо Вестервеле подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС.

Досега Анкара е затворила само една от 35-те глави в преговорите с ЕС.

Европейската комисия е на мнение, че Турция не е изпълнила критериите за членство в сферата на човешките права и свободата на словото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2012 в 12:30

Излизал е дедо поп, и какво?

Финансовата мешавица е следствие главно от културната такава. От пренасяне на икономически и административни модели без съобразяване с условията.

31.10 2012 в 11:13

Дръвчо, ти излизал ли си скоро от България, за да се изказваш как ЕС буксувало от точно "културната" мешавица? Може би искаш да кажеш финансовата, щото много богаташи с различни интереси, лъготят хората да им уйдисват и грабят и харчат и заемат още повече кредити? И това предимно в страните по на югоизток дето са.

31.10 2012 в 10:58

За да стане член на Империята, една нова държава първо трябва да е национална. А не друга империя. Ярък пример - Югославия. В този ред на мисли, турците има още доста хляб и бой да изядат. Колкото и да са ми симпатични.

От друга страна, освен като политически лозунг, влизането в ЕС няма да донесе кой знае какви ползи за Турция. Далеч по-полезен ще им е моделът на Норвегия. Самият ЕС вече достатъчно буксува от културната си мешавица, та и там няма пълно щастие.

От трета страна, точно Ердоган да вее байряка на светското начало в Турция, е забавна ирония. Но е хубаво, че и той свиква с тези думички. След някоя и друга година ще вземе да стане кемалист.