Ердоган обвини Гърция, че е окупирала острови в Егейско море

OFFNews 03 септември 2022 в 21:12 3904 1

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Снимка БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Тайип Ердоган обвини Гърция, че е окупирала острови в Егейско море, които са с демилитаризиран статут, и заяви, че Турция е готова да "направи необходимото", когато настъпи моментът, предаде Ройтерс.

Исторически съперници, но и съюзници в НАТО, Турция и Гърция имат противоречия по въпроси, вариращи от прелитанията и статута на егейските острови до морските граници и въглеводородните ресурси в Средиземно море, както и етнически разделения Кипър.

Анкара наскоро обвини Атина, че въоръжава демилитаризираните острови в Егейско море - нещо, което Атина отрича. Но Ердоган досега не е обвинявал Гърция, че ги е окупирала.

"Вашата окупация на островите не ни свързва. Когато настъпи моментът, часът, ние ще направим необходимото", заяви Ердоган, говорейки в северната провинция Самсун.

Гърция реагира, като заяви, че няма да последва Турция в нейното "възмутително ежедневно залитане" към изявления и заплахи.

"Ще информираме нашите съюзници и партньори за съдържанието на провокативните изявления... за да стане ясно кой подклажда динамита на сплотеността на нашия съюз в един опасен период", заявиха от външното министерство на Гърция, цитирано от Ройтерс.

Напоследък Турция е разгневена от, както тя го определя, тормоз на турски самолети от страна на гръцките сили. Анкара заяви, че системите за противовъздушна отбрана С-300, използвани от Гърция, са се насочили към турски самолети по време на рутинен полет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!