Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ердоган настоява Русия да върне Крим на Украйна

OFFNews 23 август 2022 в 18:05 19274 18

Реджеп Таип Ердоган

Снимка БТА / АР

С онлайн включване в срещата на върха в Киев Ердоган обяви, че Крим трябвя да се върне към Украйна

Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право, заяви президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган във вторник в онлайн включване на срещата на върха на т. н. Кримска платформа в Киев.

Държавният глава на Турция, цитиран от Анадолската агенция, припомни, че Анкара не признава анексирането на Крим, смята тази стъпка за незаконна, което и заявява открито от първия ден на анексирането. „Позицията на страната ни по отношение на Крим се основава не само на буквата на закона, но е и фундаментално отражение на моралните позиции на Анкара. Връщането на Крим към Украйна също е изискване на международното право. Запазването на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е критично важно не само за региона, но и за глобалната сигурност и стабилност“, каза турският президент.

Ердоган засегна и един значим за интересите на Турция в региона проблем – този с кримските татари. Той нарече защитата на правата и сигурността на сънародниците си от средите на кримските татари един от приоритетите на Турция. „Анкара следи внимателно процесите в Крим. Във връзка с това отново призовавам за освобождаването на първия заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха задържани след първата среща на върха на Кримската платформа“, каза президентът на Турция. От момента на анексирането на Крим от Русия и подчиняването на полуострова на руската правораздавателна система представители на кримските татари са обект на десетки дела и съдебно преследване заради изразяване на мнения и позиции.

Президентът на Турция припомни, че кримските татари неведнъж са преживели трагични събития в своята история и имат пълното право на мирно пребиваване в земите на своите предци. Той увери, че Анкара ще продължи да подкрепя правителството на Украйна и кримските татари по този въпрос.

Реджеп Таип Ердоган се спря и на темата за войната в Украйна, която продължава от 24 февруари тази година. Ердоган повтори, че Турция е за справедлив мир, основан на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

По думите му Анкара полага големи усилия да гарантира ефективността на дипломатическите канали, проява на което е тристранната среща на външните министри на Турция, Русия и Украйна в Анталия през март и срещата на делегациите на Русия и Украйна, която се проведе по-късно в Истанбул.

В изявлението си пред срещата на върха Ердоган подчерта, че краят на войната и възстановяването на стабилността в Черноморския регион ще позволи не само на региона, но и на света като цяло да диша спокойно.

„В тази връзка отново заявявам подкрепата си за териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и се надявам на скорошно възстановяване на атмосферата на мир в нашия регион“, каза още турският лидер.

В работата на Кримската платформа на живо участва президентът на Полша Анджей Дуда, който посещава Киев за трети път от началото на войната и за пети от началото на годината. Дуда се обяви в речта си пред форума за освобождаване на цялата територия на Украйна, включително и на Крим, от руската окупация. Италианският премиер Марио Драги пък нарече борбата за Крим част от борбата за освобождение на цяла Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

18

Johnny B Goode

24.08 2022 в 12:59

Еврото, да не са те викнали от сицилианската мафия като консултант?
Да не забравиш да вземеш памперса.

-490

16

EA Trash

24.08 2022 в 10:12

Ще го върне, когато цъфнат налъмите!

1000

15

Telerik

24.08 2022 в 09:37

Преди да изкаже такова твърдо убеждение пред публиката си, този е позвонил на Путин и му е казал-слушай братан, аз там ще каже някои неща, Ти не обръщай внимание, Това са само приказки за пред публиката, а ние с теб ще правим Това което си знаем.

865

12

Constanza

23.08 2022 в 22:26

Ердоган работи за интересите на Турция? Това е нещо ново.

210

11

Merc

23.08 2022 в 21:54

Поне турците имат президент , който гони националните им интереси.

А не като при нас - Чехльо , който се продава за рубли и копейки.

12073

10

IvanofRumen

23.08 2022 в 21:35

Хайде сега Реджеп тръгна против резидента на България и разбирането му Крим е Руски.

-1650

9

ob1

23.08 2022 в 21:29

ЕА, деде, ти от плажа в Сицилия ли се включи? А уж обеща да не бришеш по време на почивката. Пак лъжеш, а? :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!