Ердоган нареди специални дрехи за затворниците гюленисти, цветът им предпочитан за украса на тоалетни

ОFFNews 04 август 2017 в 18:14 5830 1

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган е разпоредил затворниците, обвинени във връзка с преврата в страната от 15 юли миналата година, да бъдат облечени с еднакви дрехи, различаващи се от тези на останалите затворници в турски затвори, а Министерство на правосъдието на Турция трескаво се зае със задачата да проектира новите облекла.

За определянето на характеристиките на дрехите са ангажирани ръководителите на шивашките ателиета за затворнически дрехи, както и текстилни инженери.

Комисията, която решава как ще бъдат облечени затворниците гюленисти, е решила, че те трябва да бъдат облечени в дрехи от вълна алпака. Платът според турските власти е съобразен с климатичните условия в страната.

Експертите също така са заседавали и относно цвета на дрехите, като накрая са се спрели на цвета на сушените бадемови ядки, пише БГНЕС, цитирайки Анадолската агенция. В.“Хюрриет“ публикува статия, посветена на разгадаването на символиката на цвета, в която се пише, че нюансът на бадемовите ядки е предпочитан за декорация на бани, тоалетни и градини. 

Пробни модели вече се шият, които ще очакват одобрение от правосъдното министерство. Получи ли се то, затворниците ще трябва да изработят около 50 000 костюма в цвета на сушените бадемови ядки. 

В речта си по повод навършване на една години от преврата срещу него, Ердоган нареди обвиняемите да се обличат еднакво като онези от тъмницата в Гуантанамо. Затворът в Гуантанамо е известен с металните клетки, в които затварят заловени терористи и с това, че попадналите на това място нямат присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews