Ердоган направи политически скандал при визитата си в Гърция

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2017 в 15:05 12487 1

Изключително недипломатично поведение демонстрира турският президент Реджеп Тайип Ердоган при срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

На съвместната пресконференция в Атина Ердоган направи политически скандал за Лозанския договор и за мюсюлманите в Западна Тракия.

По силата на подписания на 24 юли 1923 г. Лозански договор, Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. С договора се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция, както и границата между България и Турция.

От Атина днес Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре."

Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия:

"В Гърция се полагат усилия за назначаването на главен имам от лица, определени от държавата. В Турция Вселенският патриарх не се назначава, а се избира от Светия Синод, но в Тракия - както и преди - не може да бъде избран религиозен лидер"

По отношение на инвестициите на турците в Западна Тракия не се оказва никаква подкрепа. Става въпрос за дискриминация. В Турция няма подобно приложение по отношение на гражданите от гръцки произход, каза Реджеп Тайип Ердоган.

Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от ревизия, нито пък от актуализация. Той е валиден, така както е подписан, и в този документ няма място за "сиви зони", нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, добави Павлопулос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови