Ердоган на посещение в Брюксел за пръв път от 5 години насам

Елица Мартинова 21 януари 2014 в 10:41 1758 1

Реджеп Тайип Ердоган, Снимка: БГНЕС, Архив
Реджеп Тайип Ердоган, Снимка: БГНЕС, Архив

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в Брюксел. Това е първата визита на министър-председателя в европейската столица от пет години насам, съобщава БНР.

По време на престоя си в Брюксел премиерът Ердоган ще се срещне с председателя на Европейския парламент Херман Ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Визитата на Ердоган се планира от месеци. До ноември миналата година очакванията бяха, че посещението му ще затопли отношенията между ЕС и Турция, след като Съюзът размрази преговорите по присъединяването на Турция към страните-членки.

В средата на декември обаче избухна корупционният банков скандал, в който бяха замесени представители на властта и децата на някои министри от кабинета на Ердоган. За да се справи със сътресенията, властта засили натиска над съдебната система в страната. Това предизвика ответна реакция от Европа. Брюксел предупреди, че намесата на правителството в работата на съда би нарушило демокрацията в страната.

Дни преди пътуването на Ердоган турският министър по въпросите, свързани с ЕС, обяви, че Турция желае да бъде пълноправен член на ЕС и „ще продължи да изпълнява задълженията си“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!