Ердоган към САЩ: Ако не ни приемате каквито сме, нямаме нужда от вас

OFFNews 13 октомври 2017 в 13:58 8411 0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ако САЩ не приемат Турция такава, каквато е, "тогава ние нямаме нужда от вас". 

Изявлението дойде на фона на решението на двете страни да спрат взаимно издаването на неимигрантски визи. 

Миналата седмица САЩ заявиха, че са "дълбоко обезпокоени" от ареста на служител на американското генерално консулство в Истанбул по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

"Събитията напоследък карат правителството на САЩ да преоцени ангажимента на правителството на Турция към сигурността на американската дипломатическа мисия и персонал", посочи посолството на САЩ в Анкара.

Турция последва примера на САЩ и също спря издаването на неимигрантски визи, като обвини за кризата американския дипломат. 

"Ние не сме племенен съюз. Това е Република Турция вие ще трябва да го приемете. Ако не го приемете, тогава съжалявам, но ние нямаме нужда от вас", заяви Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Той подчерта, че членовете на старата администрация на САЩ се опитват да саботират отношенията между новата администрация и Турция. 

"Нека да бъда много ясен. Човекът, предизвикал кризата, е консулът тук. Неприемливо е, че САЩ жертваха стратегически партньор като Турция заради един самонадеян посланик. Ако един посланик в Анкара управлява САЩ, е срамота. Трябваше да му кажат, че не може да се държи така със стратегически съюзник, но те не можаха да го направят", каза Ердоган. 

Той посочи, че се надява да бъдат отменени предприетите стъпки, които ще разрушат приятелството и съюза между двете държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!