Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Какво поиска днес Ердоган от лидерите на Швеция и Финландия за НАТО

OFFNews 21 май 2022 в 19:36 4146 2

Реджеп Таийп Ердоган
Реджеп Таийп Ердоган е разговарял днес с премиера на Швеция и с президента на Финландия.

Турският президент Тайип Ердоган, който се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, проведе телефонни разговори с лидерите на двете страни днес и обсъди опасенията си относно терористичните организации, предаде Ройтерс.

Турция твърди, че Швеция и Финландия приютяват хора, свързани с групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за преврат през 2016 г.

Според турското президентство Ердоган е казал на шведския министър-председател Магдалена Андершон, че Анкара очаква конкретни стъпки за решаване на нейните опасения. Той също така е заявил, че ембаргото за износ на оръжие, наложено на Турция след нейното нахлуване в Сирия през 2019 г., трябва да бъде отменено.

Андершон заяви, че оценява разговора и че Швеция се надява да укрепи двустранните отношения с Турция.

"Подчертах, че Швеция приветства възможността за сътрудничество в борбата срещу международния тероризъм и подчертах, че Швеция ясно подкрепя борбата срещу тероризма и включването на ПКК в списъка на терористичните организации", добави Андершон в изявление.

В друг разговор Ердоган е казал на финландския президент Саули Нийнистьо, че несправянето с терористични организации, които представляват заплаха за съюзник на НАТО, няма да отговаря на духа на съюза, съобщи Анкара.

Нийнистьо заяви, че е провел "открити и директни" разговори с Ердоган и се е съгласил да продължи близкия диалог.

Миналата седмица Турция изненада съюзниците си в НАТО, като възрази срещу присъединяването на двете страни към военния алианс, но западните лидери изразиха увереност, че възраженията на Анкара няма да попречат на процеса на членство, добавя Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

22.05 2022 в 11:34

Инфлацията в Турция се изстреля до близо 70% през април
Турската лира продължи своя цикъл на поевтиняване след публикуването на официалната статистика, която показа устойчив инфлационен натиск върху домакинствата

Няма вече кой да търпи султана на власт.

2910

1

ivenco

22.05 2022 в 11:31

Ердо си заминава догодина юли. Тогава ще ги приемат, няма страшно. Засега Великобритания и САЩ им гарантираха помощ все едно са в НАТО